www.ferienhausfrankenau.nl

5.4 Elektra, verwarming, kachels, koken

Elektra en verwarming in Ferienhaus Frankenau

Elektra: alles GAAT op stroom, 230 V.

Elektra. Voor verlichting, koken, douchen, verwarmen, TV, koelkast, magnetron en opladen van telefoons en laptops is veel stroom nodig. Duitsland heeft de hoogste stroomtarieven in Europa, vanwege de subsidies voor windmolens en zonnepanelen. Kernenergie is in Duitsland afgeschaft. Aan onze tellerstanden op de elektrameters kunnen we per dag en datum zien wat het stroomverbruik is. Wij vragen een borg voor uw stroomgebruik. TIPS voor huurders: maak de woning warm met de kleine elektrakachels. Gebruik de thermostaten op de kachels en zorg dat het niet warmer wordt als 20 graden. Een graad warmer kost u 6% meer stroom.

Elektrakachels

 

 

 

 

 

 

 

 

NACHTSPEICHEROFEN  ELEKTROSPEICHER  HEIZGERÄTE

De Nachtspeicherofens in onze woning zijn dynamische spaarkachels die zijn uitgerust met isolatie, zodat de warmte in de kachels wordt opgeslagen en vastgehouden. Een ventilator in de kachel wordt bediend met een thermostaat op de wand. Warme lucht wordt uit de kachel geblazen als de thermostaat op de wand de ventilator inschakelt. Met een temperatuurbuitenvoeler wordt ook geregeld hoeveel de kachels opladen.

Nadeel: Ook als de gewenste kamertemperatuur is bereikt blijven de de kachels heet en hun warmte afgeven. De kachels blijven nog dagen de opgeslagen warmte afgeven, ook als de kachel is uitgeschakeld. Dat is puur verlies.

Het opwarmen van de kamer kan snel gaan met de ventilatoren, maar overdag wordt geen nachtstroom gebruikt en ook dat geeft extra energiekosten.

Wij zetten de zekeringen in de de zekeringkast uit, om te voorkomen dat een kachel per ongeluk aan blijft staan. Dus bij gebruik eerst de zekeringen aanzetten. Tip: zet alleen de zekeringen van de kachels in de woonkamer aan. Bij vertrek: zekeringen uitschakelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nachtspeichers slaan warmte op in stenen die 300 graden worden in de geïsoleerde kachels. Deze warmte wordt overdag langzaam wordt afgegeven, en sneller met de ventilatoren die de warmte de kamer inblazen. Bij lage temperaturen werken de nachtspeichers goed, maar zodra het binnen boven de 18  a 20 graden wordt, blijven de Nachtspeichers hun warmte afgeven. Ze zijn niet te stoppen. Als dan deuren of ramen open gaan, omdat het warmer wordt dan 20 graden, dan is dat puur energieverlies.  Het probleem is dus dat de Nachtspeicher blijft doorgaan met de warmteafgifte, die snachts is opgeslagen.

TIP  1e. Gebruik de Nachtspeichers niet als het overdag boven de  15 graden wordt. 2e. Zet de stand op de kachel zo laag mogelijk, eerst op stand 1 en bij flinke kou op stand 2. 3e.Zet de avond voor u de woning verlaat de Nachtspeicher al op stand 0, anders verwarmt u de woning voor de periode dat de woning  na uw vertrek leeg staat. 

In onze woning staan 5 Nachtspeicherheizungen van elk 3000 Kwh. Bij vol verbruik zou dat in dit voorbeeld Euro 540,- aan elektra per maand kosten. 


HOUTKACHELhoutkachel

STROOMKOSTEN

elektra

Koken met elektra: bespaar 20 % op elektra met een deksel.

elketra en koken
koken

 

 

 

 

 

 

 

 

ELEKTRA in de badkamer

In de badkamer moet de temperatuur hoger kunnen zijn en de eventuele opwarmtijd zo kort mogelijk en de toestellen moeten geschikt en veilig zijn om te werken in een vochtige atmosfeer. Daarom hebben wij een compacte badkamerblazer hangen, met thermostaat.

Bij vertrek de thermostaat op “0” zetten. Er zit een vorstbewaking op de badkamerkachel.