20.1 TIPS VOOR EIGENAREN

Tips voor eigenaren vakantiewoning

In deze paragraaf staan tips voor de eigenaren van een vakantiewoning, of vakantiewoningen, op het Feriendorf Frankenau, Hessen, Duitsland. Uiteraard zijn de tips ook van belang voor alle andere vakantiewoningen in Duitsland.

20.1.1 Verwarming

vorstlint, kachels, zonnewarmte

In winter, voor- en najaar is verwarming noodzakelijk. In het algemeen is het 5 tot 10 graden kouder als in Nederland. De laatste jaren blijven strenge winters achterwege. Maar dat kan zomaar veranderen en temperaturen toto minus 10 graden zijn geen uitzondering (geweest?).

Een zeer belangrijk punt is de vorstbescherming van de waterleiding. Er zijn enorme waterschades aan vakantiewoningen veroorzaakt door kapot gevroren leidingen. Er zijn verschillende oplossingen. U kunt in de woning verblijven en dan zal er niets gebeuren. Het gaat erom dat alles veilig is in uw vakantiewoning als u in Nederland geniet van de winter.

VORSTLINT

Allereerst is er het vorstlint, dat u om de waterleiding wikkelt. Door een weerstand in de draad blijft de temperatuur boven nul. U verbruikt dus wel steeds stroom, dus in de zomer kunt u de stekker er wel uit halen, tenzij de kabel ook nog voorzien is van een thermostaat. Maak bij een PVC waterleiding gebruik van ALU plakband. Op deze manier kan de thermostaat direct tegen de waterleiding bevestigd worden en daardoor heeft de vorstbeschermingskabel maximaal contact met de waterleiding.

vorstbescherming in uw vakantiewoning

https://www.agrishop.nl/

Kachels

NACHTSPEICHEROFEN (bij kort verblijf: beter niet) gebruiken. De grote witte elektrische kachels.

  • Probleem 1: Geven pas na circa 24 uur goed warmte. Overdag aanzetten levert niets op.
  • Probleem 2. De spekstenen in de kachels worden alleen in de nacht zeer heet, circa 350 graden.
  • Probleem 3. U kunt de Nachtspeichers overdag niet uitzetten of lager zetten als de woning boven de 20 graden komt, als het later in de middag kouder wordt kunt u ze niet aanzetten.
  • Probleem 4. Na uw vertrek blijven deze kachels nog dagenlang warmte afgeven = verloren energie.
Nachtspeichers bedienen met 1 cent

Nachtspeichers werken zoals vloerverwarming. Met de Nachtspeichers de woning verwarmen tot max. 15 graden en daarna met de elketrische direkt Heizung, eenvoudige elek. kacheltjes tot 20 graden bijverwarmen.

www.de.wikipedia.org/wiki/Nachtspeicherheizung

Elektra

Zie verder:

https://www.ferienhausfrankenau.nl/wp-admin/post.php?post=1440&action=edit

Zonnewarmte

Als de zon schijnt kunt u vanaf de ochtend de zon in de woning toelaten door de gordijnen open te houden, op de zonkanten. Dat scheelt in de winter 2 tot 4 graden en het is gratis.

Over zonnepanelen op uw dak gaan we het later nog hebben.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opwekken/zonne-energie/zonne-energie-2/zonnewarmte

Tips Belastingen vakantiewoning

Gemeentelijke belastingen

Inkomstenbelasting

BTW

Belastingbesparende tips en adviezen voor uw vakantiewoning

Belastingtarieven vakantiewoning

Uw vermogen, spaargeld, aandelen of een tweede woning, wordt belast in BOX 3 . De bealstingdiesnt verzint een fictief rendement. Over dat rendement wordt de belasting geheven. Het fictieve rendement in box 3 is hoger dan de rente (of: het rendement) die in werkelijkheid verkregen wordt op een spaarrekening.

Gewoon sparen wordt straks nagenoeg niet meer belast in box 3. Beleggingen worden juist zwaarder belast. Contant geld wordt gezien als een belegging. Er komt weer een complexe regeling aan die voor een normale burger niet meer is te volgen.

Wij geven u de tips om goed om te gaan met uw vakantiewoning en de belastingen.

Belastingtips voor uw vakantiewoning

Verhuur van woonruimte

De gemeente kan de verhuur van woonruimte regelen. Bijvoorbeeld door een registratieplicht in te voeren. De aanbieder moet een nummer melden bij elke huurder. De gemeente kan een vergunningensysteem voor verhuur invoeren. Dit staat in de Huisvestingswet.