7. FERIENDORF FRANKENAU

Feriendorf Frankenau
Feriendorf Frankenau Sauerland

Feriendorf Frankenau Sauerland

Frankenau – Waldeck-Frankenberg

Frankenau, die Stadt am Nationalpark Kellerwald-Edersee liegt 60 km südlich von Kassel im Landkreis Waldeck-Frankenberg. Die Stadt besteht aus der Kernstadt und den Stadtteilen Allendorf, Altenlotheim, Dainrode, Ellershausen und Louisendorf. Frankenau ist Heimat für knapp 3.500 Einwohner. Die Stadt liegt in der Tourismusregion Edersee und verkehrstechnisch zentral.  Frankenau verfügt über eine Kindertagesstätte und eine Grundschule, die moderne Infrastruktur der Stadt deckt den täglichen Bedarf.

Die Stadt Frankenau im Überblick

Bundesland:  Hessen, Regierungsbezirk: Kassel, Landkreis: Waldeck-Frankenberg
Postleitzahl: 35109, 35110…[+], Vorwahl *: 06455
Einwohner: 2.919, Fläche: 57,29km², Bevölkerungsdichte: 51 Ew./km²

Stadtteile von Frankenau: Allendorf, Altenlotheim, Dainrode, Ellershausen, Frankenau. Louisendorf

 

Waar ligt Feriendorf Frankenau?

Duitsland is verdeeld in deelstaten. Hessen is een deelstaat. De deelstaat Hessen is onderverdeeld in diverse Landkreis.  Landkreis Waldeck-Frankenberg is een Landkreis in de Duitse deelstaat Hessen. Het heeft een oppervlakte van 1850 km² en telt 156.460 inwoners.

Kreisstadt is de stad KorbachDe volgende steden liggen in het Landkreis Waldeck-Frankenberg: Bad Arolsen, Bad Wildungen, Battenberg- eder, Diemelstadt, Frankenau, Frankenberg (Eder), Gemünden (Wohra), Hatzfeld Eder, Korbach, Lichtenfels, Rosenthal,  Volkmarsen,  Waldeck.

Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.  De naam Sauerland verscheen voor het eerst in 1266 in schrift als ‘Suderland’. Het wegvallen van de ‘d’ gebeurde vanaf 1400. Om deze reden is de betekenis: Sauerland = zuidelijk land, het meest overtuigend. In vergelijking met het gebied langs de Rijn meer naar het westen en het Ruhrgebied is het minder dichtbevolkt. Door de natuur tussen de bergen en heuvels, gelegen in de nabijheid van Nederland vormt het een reisbestemming voor veel Nederlanders.

Duitsland is de grootste vakantiebestemming van Nederlanders.

De hoogte in het Sauerland varieert van ongeveer 200 m in het dal van de Ruhr tot ruim 840 m in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. Daar ligt de Kahler Asten, 841,9 m. De Langenberg is met 843,2 m de hoogste berg van het Sauerland en ligt op de grens van Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het Sauerland ligt in het stroomgebied van de Rijn en de Wezer.

Feriendorf  Frankenau ligt op een hoogte van ongeveer 450 meter.

In Sauerland ontspringen verschillende rivieren. Een aanzienlijk deel van deze rivieren wordt onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, regulatie van het waterpeil, recreatie en soms energievoorziening. Een aantal van de stuwdammen is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd.

Onze Vakantiewoning Ferienhaus Frankenau in het Feriendorf FRankenau ligt op circa 260 kilometer van Arnhem in Hessen, in de streek het Sauerland, een van de mooiste vakantieregio´s in Duitsland. De woning is gelegen in het Ferienpark Frankenau aan de rand van het National park Kellerwald. Er zijn uitgestrekte bossen, schilderachtige meren, zachtglooiende heuvels, zuivere lucht, vakwerkhuizen en een gastvrij onthaal. De Edersee – het op 1 na grootste stuwmeer van Duitsland – ligt vlakbij. Wandelen, fietsen, watersport, golfsport, zwembaden, winkels, cultuur en grote steden. Naast het park is een manege. Verder zijn in de regio is een kinderboerderij, een dierentuin en een kartbaan. In de winter kunt u skiën en langlaufen in de gezellige wintersportplaatsjes zoals Winterberg en Willingen. Kortom een omgeving om heerlijk te ontstressen. Op één kilometer afstand van het kleine stadje Frankenau ligt het Feriendorf Frankenau. Het park ligt in Hessen, tegen het zuidelijk deel van het Sauerland op zo’n 375 km afstand van Utrecht. Het Feriendorf ligt tegen een helling en heeft een mooi uitzicht over het dal en grenst direct aan het Nationaalpark Kellerwald Edersee. Vanuit onze woning loopt u in het nationaal park Kellerwald-Edersee. De UNESCO Besloot in 2011 dat het Kellerwald-Edersee als de “Oude beukenbossen van Duitsland”, worden opgenomen in de lijst van werelderfgoed.

Feriendorf Frankenau bestaat uit 185 vrijstaande vakantiewoningen, chalets en appartementen. De vakantiewoningen liggen aan de openbare weg en er is openbare verlichting op Feriendorf Frankenau. Er zijn vrijstaande vakantiehuizen en ruime appartementen, die in vakwerkhuizen zijn ondergebracht. Per vakwerkhuis zijn er twee appartementen, een op de begane grond en een op de bovenverdieping. De accommodaties in Feriendorf Frankenau verschillen qua inrichting, omdat ze in bezit zijn van particuliere eigenaren.

Goedkope vakantiewoningen in Feriendorf Frankenau

Veel particulieren op het park verhuren hun huis zonder tussenkomst van reisorganisaties of andere personen. Hierdoor kunnen zij de prijzen laag houden en zelf de perioden bepalen waarin zij willen verhuren. Er zijn tenminste 30 particuliere verhuurders met een eigen professionele website, met alle info en boekingsmogelijkheden.

De receptie en het restaurant op het park zijn gesloten. U kunt de speeltuin gebruiken, met eigen toezicht.

Feriendorf Frankenau
Ferienhaus in Feriendorf Frankenau

 

Feriendorf Frankenau

 

 

 

 

 

 

Beeldkwaliteitsplan van : Feriendorf Frankenau November 2012

Meer Dorp, Meer Belevenissen, Meer Vakantie!

Colofon: Opdrachtgever: Gerard Berndsen Wanderprojects.com Wander Hendriks,  Versie: Nederlands 1.3 November 2012

Inhoud: Inleiding, Landschappelijke kenmerken, Criteria en richtlijnen, Woning typologie, De vijver,  De beek, De speelweide, De tennisbanen, De paden, De randen, visuele en ruimtelijke opties, Richtlijnen voor randen, Opties voor tussen gebieden, landschappelijke opties, Beeldkwaliteitsprincipes van de ruimte.

Inleiding

Voor Feriendorf Frankeneu zijn nieuwe ideeen in ontwikkeling waarmee het achterstallige onderhoud van de binnen en buiten faciliteiten van het dorp moeten worden ingehaald. De grondeigenaren, exploitanten en de gemeenten hebben hier hun bijdrage in. Het achterstallige onderhoud en eventuele nieuwe mogelijkheden mogen niet ten koste gaan van het mooie landschap en de regionale identiteit. Het beeldkwaliteitsplan waarborgt de beoogde kwaliteit en identiteit van het Feriendorf. Behoud door ontwikkeling, dat is waar de betrokken partijen voor moeten gaan. Dit heeft betrekking op ontwikkelingen waarin bepaalde plekken moeten worden terug gebracht in de originele staat en waarnaast aanliggende gronden en gebouwen doorontwikkeld kunnen worden. Doel is dat jong en oud kunnen genieten van de omgeving en de faciliteiten van het park. Veranderingen zijn mogelijk, maar tegelijkertijd moeten de cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied worden behouden en versterkt door nieuwe ontwikkelingen in te passen.

Vanaf de bouw en eerste ontwikkelingen van het Feriendorf Frankenau, was het de trots van de omgeving.

Het aanliggende Kellerwald geeft de unieke identiteit aan het park, door huidige ontwikkelingen voor het natuurpark is het nu misschien ook tijd voor ontwikkelingen in het Feriendorf. Landschappelijke kenmerken Het Kellerwald omzoomt het vakantiedorp grotendeels en vormt de overgang van gecontroleerd groen naar robuuste Duitse natuur. Een open deellandschap tussen het vakantie dorp en het Kellerwald functioneert als landschappelijk panorama. Het vakantiedorp zelf is ruim opgezet en elke woning bezit over eigen grond. Wegen en parkeerplekken zijn zo neergelegd dat drukte wordt tegengegaan. Als entree voor het park is er een vis- en zwem vijver en zijn er verschillende faciliteiten, waaronder het hoofdgebouw met receptie, een grote speelweide en tennisbanen.

Criteria en Richtlijnen Feriendorf Frankenau

Voor het bepalen van de kwaliteit van het Feriendorf Frankenau moet er naar de verschillende functies gekeken worden. Het belangrijkst is de oorspronkelijke functie van het park: het park is aangelegd als vakantiedorp en niet als vakantiepark. De titel Feriendorf Frankenau geeft mensen meer rechten en mogelijkheden als eigenaar van een woning.

Het park is altijd een goed onderhouden leefomgeving geweest, in de robuuste Duitse natuur. Bewoners hebben makkelijk toegang tot het omliggende natuurpark, wandelroutes en de faciliteiten die het park aanbied. Daar waar de natuur op veel plekken dicht en ondoordringbaar is, was het park open. Bomen zorgen voor schaduw, maar toch ook voor openheid tussen de vele kavels en faciliteiten. De houtwallen waren niet gesloten en de vele bomen belemmerden de zichtlijnen niet. Nu na jaren van weinig tot geen onderhoud, zijn de open ruimtes door de natuur overgenomen. Mening natuur liefhebber vindt dit misschien prachtig, en staat zelfs op voor de bescherming van de jonge bomen. Toch is dit niet de bedoeling waarmee het park oorspronkelijk gebouwd is. Omdat bewoners het nut niet meer zien om aangesloten te zijn op de faciliteiten, deze zijn vaak toch niet te zien en vaak niet eens normaal te bereiken, is de gemeenschappelijke prioriteit van de parkbewoners verdwenen, en hebben de faciliteiten, hun eigenaren en de gemeente geen nut meer van hun grond.

In dit beeldkwaliteitsplan van Feriendorf Frankenau wordt gekeken naar hoe het was en hoe het is. Dan wordt duidelijk waaraan moet worden gewerkt om weer aan de oorspronkelijke open criteria te kunnen voldoen. Tevens wordt duidelijk wat de meest voor de hand liggende acties zijn die ondernomen moeten worden. Feriendorf Frankenau heeft van oudsher een ruime open opzet wat compact binnen het gebied is ingepast. Doordat het dorp tegen een heuvel is gebouwd is elke locatie uniek en bezit vrijwel elke woning een mooi uitzicht. De woningen zelf zijn privé eigendom en buiten onderhoud is daar geen zeggenschap over. De kavels waar de woningen op staan worden in de regel onderhouden door een overkoepelend orgaan waardoor het woongedeelte van het dorp als eenheid beschouwd kan worden. De richtlijnen, gebaseerd op de eerder genoemde criteria, gelden voor de overige gronden en gebouwen die in handen zijn van de gemeente en de grondeigenaren. De morfologie en typologie van het gehele dorp moeten in elkaar passen en samen komen bij het hoofdgebouw en omliggende gronden. Gekeken wordt naar wat er mis is gegaan, of er herstel van functies nodig is of dat er een nieuwe functie nodig is om de grond in de juiste typologie te kunnen inpassen. Richtlijnen hiervoor zijn onduidelijk, omdat als er aan de open en natuurlijke eisen van het dorp word voldaan misschien wel verschillende oplossingen mogelijk zijn.

De vijver Feriendorf Frankenau  

De vijver die als entree voor het park ligt heeft zowel zijn functie als zijn zicht helemaal verloren. Voorheen was het water verfrissend en helder, dit omdat de toestroom vanuit de beek vrijwel constant was. De plek waar kinderen zwommen, waterfietsten of hun hengeltje wierpen is veranderd in een modderige broedplek voor insecten. De zichtlijnen vanaf de weg en het hoofdgebouw worden geblokkeerd door robuuste wildgroei dat ondoordringbaar is. Waar vroeger een grasveld was om te zonnen is nu alleen maar struikgewas, zo erg zelfs dat als je 3m van de vijver afstaat niet eens in de gaten hebt dat die er Ãberhaupt is. Het waterniveau is betreurend laag en de kapotte waterfietsen liggen in het slijk te vergaan. Kijkend naar de natuur is dit misschien een wonderbaarlijke plek waar het zijn gang kan gaan en insecten hun plek kunnen vinden. De simpele schoonheid en functie zijn verdwenen en wat over is past totaal niet meer binnen het geheel van het park. Het stoort de mensen niet alleen, maar jaagt ze ook weg, onbekenden zullen niet eens weten wat er zich achter deze vijver bevindt.

De beek Feriendorf Frankenau 

De beek  zorgt niet alleen voor toevoer van water naar de vijver, het is ook de overgang naar de lange speelweide. De beek is ooit ontstaan uit het landschap, maar hij is nu bijna verdwenen tussen het wilde groen. Het water sijpelt maar wat door de verontreinigde beek door en gevolg is dat de vijver zo karig wordt gevuld. Terwijl de bron van de beek een schone natuurlijke bron is. Het overschot aan groen rondom de beek zorgt niet alleen voor een verontreinigde beek, het zorg ook voor een harde grens tussen twee belangrijke delen: de entree en de speelweide. Vanuit het hoofdgebouw is er geen zicht op de speelweide en tennisbanen die aan de overkant van de beek liggen. Voor ouders is het dan ook geen veilig gevoel om je kinderen er zomaar op uit te sturen, zeker omdat er tussen het onkruid ook giftige planten en brandnetels staan. Ook komt het de uitstraling van het park niet ten goede. Vanaf de weg is er alleen maar een speelplek te zien en niet het hoofdgebouw als entree voor het park. Bij elkaar opgeteld zorgt een beek als deze niet voor een eenheid van het park maar als harde afbakening van het terrein. Illustraties huidigesituatie:

Speelweide Feriendorf Frankenau 

De speelweide is een plek waar verschillende faciliteiten zich kruisen, zo is er een gril hut wat een goede faciliteit is om mensen samen te brengen. Liggen er minigolf banen en is er verder sprake van wildgroei. De minigolfbaan is in kwaliteit ver achteruit gegaan voor hergebruik of moet opnieuw fors gerenoveerd worden. De speelweide is een groot stuk grond dat niet erg aantrekkelijk is omdat het visueel naast de entree ligt. Opmerkelijk genoeg liggen de meeste potenties in dit stuk grond. Het grenst aan alle faciliteiten en geeft zicht op die faciliteiten. De bomen die er staan zijn groot en volwassen, al is er tussen de bomen te veel wildgroei waardoor de oude bomen verscholen liggen. Er is ruimte voor nieuwe faciliteiten of functies in dit gebied zodat mensen vanuit dit gebied zicht hebben op de andere plekken als de vijver, tennisbanen, hoofdgebouw, speeltoestellen en het beachvolleybalveld.

De tennisbanen  liggen er op zich nog niet zo slecht bij, alleen heeft het achterstallige onderhoud ook hier zijn tol geëist. De banen worden gescheiden van de overige faciliteiten door een weg wat voor- en nadelen heeft. Ze liggen op een veilige afstand van de speelweide zodat te hoog geslagen ballen geen gevaar zijn. Het nadeel is dat ze op een heuvel liggen waar zoveel groen omheen groeit dat de banen volledig omsloten worden en dus niet zichtbaar zijn vanaf de overige faciliteiten. De winters en de wildgroei hebben vooral het hek en de tennisnetten aangetast. Dat er groen om de tennisbanen ligt is volkomen acceptabel, alleen moeten er richtlijnen voor het beheer van de juiste hoogte van het groen in acht genomen worden. Ook zou het fijn zijn als er meer visueel contact is met de overige faciliteiten en gronden, opdat er meer controle is over de banen.

De paden Feriendorf Frankenau 

Naast veel visuele connecties is de fysieke verbondenheid ook erg belangrijk. Mensen zullen faciliteiten alleen willen bereiken als deze ook goed toegankelijk zijn. Psychisch help het ook om onbewust naar een volgende locatie gelokt te worden als de weg er heen logisch en gemakkelijk te bewandelen is. Stedenbouwkundig en landschappelijk zijn wegen en paden dan ook vastgelegd binnen een ontwerp, en dienen in stand gehouden te worden. Zeer verontrustend is dan ook de huidige staat waarin de paden zich bevinden. Ze worden doorkruist met speeltoestellen, over te lopen bruggetjes zijn overwoekerd, paden zelf zijn overwoekerd met groen en bestraatte delen zijn zwaar bemost waardoor deze glad en onveilig zijn. Deze toestand past binnen het algemene plaatje van keuzes in beheer en onderhoud. Toch zou het nooit mogelijk moeten zijn dat paden met opzet worden geblokkeerd. Kijkend naar de toekomst zou in het algehele beeld gekeken moeten worden naar een ontwerp waar de paden logischerwijs naast functies liggen, zodat alles makkelijk te bereiken en te onderhouden is. En men niet uitgenodigd wordt om ze met toestellen te blokkeren. Illustraties huidigesituatie:

De randen Feriendorf Frankenau 

Het dorp kent randen en grenzen uit zijn eerste ontwerp. De randenbegrenzingen die gevonden zijn wijken daarvan af. Het zijn nu vaak randen van los en wild groeiend groen, die veelal de bestaande randen overwoekerend. Daardoor worden de ontworpen begrenzingenranden nauwelijks meer opgemerkt. De beek bijvoorbeeld moet je nog steeds echt oversteken, maar door het woekerend groen dat het uitzicht belemmerd is het nu een harde grens. De toestand nu is dat door gebrekkig onderhoud de rand vaak helemaal is dicht gegroeid. Door groenafval aan de randen achter te laten en op te hopen krijgt de wildgroei op de randen een goede voeding. De gevolgen zijn op elke plek anders. Bij de beek is een moerasachtige omgeving ontstaan. De omgeving loopt helemaal door tot aan de oever van de vijver. Hier is zo veel wildgroei dat daardoor geen enkele zichtlijn ergens anders wijst dan naar groen. Ook rondom de wegen en de tennisbanen is het groen zo aanwezig dat de randen nu hard zijn geworden en er geen zicht meer is op de overige gronden. Dat door ontbreken van het zicht ook de controle minder wordt spreekt voor zich. Illustraties huidigesituatie

Visuele en ruimtelijke opties Feriendorf Frankenau 

Belangrijk is om de gebieden, die nu echt los gezien worden, tot een geheel te maken. Om de visuele verbindingen van en naar elke faciliteit of perceel en de onderlinge bereikbaarheid opnieuw vorm te geven. Ter verduidelijking van de huidige staat en de mogelijke opties zijn er illustraties toegevoegd. Met de randen valt te spelen en ook door het op een juiste manier inzetten van groen en voorzieningen kan er visueel en fysiek gespeeld worden met de eenheid van de faciliteiten en gronden. Verder hoeft de hoofdrol niet alleen bij het hoofdgebouw te liggen. Over het geheel genomen zit deze in een hoek. Ze heeft de samenwerking van verschillende faciliteiten nodig om in een samenspel meer klandizie te kunnen trekken. Actuele situatie: Actuele situatie: De gebieden zijn van elkaar afgesloten en de open plekken wijzen naar buiten het gebied in plaats van naar elkaar.

Optie 1: Open zicht vanaf de entree naar het hoofdgebouw en vanaf het hoofdgebouw naar de tennisbanen. De speelweide heeft een nieuwe semi-privé functie voor extra toevoer en sociale controle op de omliggende faciliteiten. vanaf buiten gesloten, veilig en overzichtelijk. Optie 2: Totaal open zicht vanaf alle kanten, maar gesloten vanaf buiten. Veilig en overzichtelijk, met speels plaatst groen, voor een speels maar visueel duidelijke verbinding.

Richtlijnen voor randen Feriendorf Frankenau 

Ik denk dat dit meer thuis hoort in een praktische uitwerking van de mogelijkheden. Hoeft niet perse in dit stuk. Belangrijk voor een ontwerp zijn de randen die voor de massa, ruimte, morfologie en zichtlijnen van het gebied zorgen. De beeldkwaliteit is voor een groot deel afhankelijk van de afbakening van gebieden, omdat er op de gebieden een bepaalde faciliteit plaatsvind. Omdat het een dorp is en het gebied zodoende als gezamenlijk beschouwd word zijn er voor de randen verschillende richtlijnen, richtlijnen die zorgen voor overzicht binnen in een gebied en afbakening van het geheel. De enkele richtlijnen die hieronder worden aangegeven horen thuis in een natuurlijke omgeving en kunnen een overgang zijn van en naar een natuurrijk of landschappelijk gebied. Afhankelijk wat de nieuwe functie van de grond zal worden, zijn de richtlijnen in elkaar opvolgend toepasbaar. Elke richtlijn heeft groenbeheer nodig zodat de waarde van het geheel intact blijft. Word er niet aan beheer, waarvan het grootste deel onderhoud, gedaan dan is de beeldkwaliteit snel weer gelijk aan de huidige situatie. Natuurlijke houtwal De natuurlijke houtwal is een geplande bomenrij met gemiddelde tot lage wild groei. In de herfst en winter open, in de zomer dicht. Bomenrij met hekwerk Afscheiding van eigen terrein tegenover een natuurrijk gebied of weg. Open maar niet doordringbaar. Bomenrij Zeer open afscheiding, met een goede visuele overgang, toepasbaar binnen een gebied. Hekwerk met groenafscheiding Afscheiding van eigen terrein tegenover weide, akker of weg. Privé afscheiding dicht en niet doordringbaar. Lage wildgroei Natuurlijke afscheiding tussen verschillende gebieden, toepasbaar in uitloop naar bosrijk gebied of uitloper van goed onderhouden grond.

Opties voor tussengebieden Feriendorf Frankenau 

De randen die veelal de hoofdrol spelen binnen het gebied, maar er ook hele gebieden die nu geen functie dragen. Gebieden die vaak aan een rand liggen, en er bijliggen als overgangsgebied. Dit zijn vaak de gebieden waar niks gebeurt en ook geen beheer word gepleegd. Terwijl deze gebied eigenlijk een hele andere uitstraling zouden moeten hebben. In het deel “visuele en ruimtelijke opties” is al gekeken naar de zichtlijnen en de openheid binnen het gehele gebied. De geïllustreerde conclusie was daar dan ook dat de gebieden die in een hoekje liggen, of grenzen aan een slecht onderhouden rand net zo hard moeten worden aangepakt als de randen zelf. Er zijn dan ook verschillende uitwerkingen mogelijk voor der vergeten tussengebieden. De opties worden zo ontworpen dat ze een overgang van functie naar functie hebben, maar zelf ook nog een eigen functie bekleden. Het rendement is daardoor dubbel zo hoog dat de gebieden weer hun nut vinden binnen het beheer. Speel- en lunch plek Reeds aanwezig bij het hoofgebouw, alleen slecht georganiseerd. De huidige speelplek met speeltoestellen ligt half over een toegangspad naar de speelweide en er is naast een barbecue plek geen zitplaats te vinden. Betere organisatie en structuur kunnen voor een makkelijkere en beter te onderhouden speel plek zorgen. Waar kinderen kunnen spelen en plek in voor ouderlijk toezicht. Strand / ligweide Het is duidelijk dat er een zichtlijn moet komen vanaf de oever van de vijver naar de entree van het park. Een al eerder bedachte en nuttige besteding van de ruimte waar nu alleen wildgroei is, zal een strand of ligweide zijn waar het huidige beachvolleybalveld meer functie krijgt. Verharde speelplek Optioneel voor de uitloop vanaf het tennisveld is verharde grond aan de voeten wel fijn, zeker na een stevige pot tennis. In combinatie zouden bijpassen straatmeubilair de jeugd ook tegemoet kunnen komen. Denkend aan betonnen u-profielen als banken en betonnen tafeltennis tafels die bij de huidige functie aansluiten.

Landschappelijke opties Feriendorf Frankenau 

Belangrijk voor een neutrale verhouding tussen het landschap en stedelijke beïnvloeding is de vorm en de onderlinge verhoudingen van de massa. In het visuele en ruimtelijke model zijn door middel van verschillende illustraties de vorm van harde massa laten zien, waardoor open en dichte ruimtes ontstaan, hierdoor is het gebied in het geheel beter te controleren en te overzien. Belangrijk is de visuele en fysieke verbinding tussen de verschillende gebieden, maar wat betekent dit dan? Helemaal geen bomen? Alles plat? Nee dat is allemaal niet nodig. Het gaat om de juiste manier van bomen en grond weg te halen en toe te voegen. (Zie hiervoor de illustraties) De beelden zijn visueel open maar hebben bezitten nog originele volwassen bomen. Ook het evenwicht voor flora en fauna is aanwezig waarbij de nadruk op vogels gelegd kan worden. In de uitloop richting het natuurpark loopt de dichtheid van de begroeiing op waardoor er een zo natuurlijk mogelijk evenwicht wordt gewaarborgd tussen de functie van het vakantiedorp en die van het natuurpark. Vis/zwem vijver Ligweide

Beeldkwaliteitsprincipes van de ruimte Feriendorf Frankenau 

De inrichting van de openbare ruimte dient klasse en samenhang uit te stralen. Het vergroten van de herkenbaarheid en ruimtelijke samenhang van Feriendorf Frankenau en het Kellerwald en het versterken van de karakteristieke verschillen, is een belangrijke opgave. Dit komt tot uitdrukking in de inrichting van de aparte gronden in een totale samenhang. Hiervoor dienen voor de volgende onderwerpen de daarbij behorende principes in acht te worden genomen. Eenvoud en rust Voor de inrichting van de gronden geldt het principe van eenvoud en rust. Voor Feriendorf Frankenau leidt dit principe tot een krachtig ruimtelijk beeld op hoofdlijnen waarbinnen ruimte is voor afwisseling van functie. Er is een hiërarchisch verschil tussen verschillende faciliteiten in mate van gebruik en bereikbaarheid maar bij de inrichting van de ruimten moet deze verscheidenheid sterk worden beperkt. Samenhang tussen functie en inrichting De technische infrastructuur moet ingepast zijn opdat een duurzaam functioneren wordt gewaarborgd. Materiaal, meubilair en groenvoorzieningen worden zodanig gekozen dat bij de gebruikelijke beheer- en onderhoudsinspanningen de gewenste uitstraling aanwezig blijft. Structuurdragers met een eigen karakteristiek Water en groen zijn de structuurdragers ook voor het nieuwe plan. De bruggetjes en paden spelen een grote rol en zijn de middelen om fysieke samenhang te verkrijgen. De entree zal dit dan ook moeten uitstralen. Het voorkomen van obstakels in de openbare ruimte Het combineren van verschillende elementen op mast (verlichting, straatnaamborden en verkeersborden e.d) heeft de voorkeur. Advies Een volgend ontwerp bevat de bovengenoemde spelregels en integreert de richtlijnen en opties in een samenhangend plan. Een nieuwe uitstraling die als geheel gezien moet gaan worden zal het speerpunt vormen. De grondeigenaren, exploitanten en de gemeenten moeten samen tot eenstemmig komen over hetgeen wat zij belangrijk vinden. Wel word er geadviseerd om door middel van verschillende ontwerpen te kijken naar opties waar bijvoorbeeld het hoofdgebouw zijn functioneren verliest en dit misschien wel op een andere plek of op een andere manier terug komt.

1989 Val van de Muur

1990 Bouw door gemeente van de Zweifamlienwohnungen voor de Russichse Duitsers

2001 de Ossies vertrekken

2001 Arend Vermeulen uit Nieuwegein en vele NL kopen de woningen van  de gemeente

2008 In 229 springen de bevroren leidingen en 229 en 231 hebben voor 50.000,- waterschade.

2012 Beeldkwaliteitsplan

2017 Han en Marja van Wierigen kopen Ferienhaus Frankenau 231 en 229

Wat eraan vooraf ging:

Volksduitsers, ook wel Aussiedler genoemd, zullen het verenigde Duitsland nog jaren lang herinneren aan de gevolgen van Hitlers oorlog. Volgens een redelijk nauwkeurige schatting van de regering in Bonn wonen er nog vier miljoen Volksduitsers ten oosten en zuid-oosten van de Duitse grens – in Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Kirgistan, Polen, Hongarije en op de Balkan.Sinds de Duitse vereniging in oktober 1990 komen er jaarlijks honderdduizenden alsnog ‘heim ins Reich’. In 1991 werd voor hen een quotum vastgesteld van 230 duizend per jaar, omdat de aandrang, in combinatie met asielzoekers, te groot werd. Het aantal wordt makkelijk gehaald, minstens twee miljoen Volksduitsers zitten ‘permanent op hun koffer’. Afgelopen maand, in januari, kwamen er weer 18.349, de meesten uit de voormalige Sovjet-Unie.De aanhoudende stroom van Volksduitsers richting West-Europa kan worden beschouwd als de afsluiting van de grootste volksverhuizing die Europa ooit heeft gekend. Na Jalta en de besluiten van Potsdam (juli 1945), het opschuiven naar het westen van de Russische, Poolse en Duitse grens, moesten in 1945 en 1946 ruim 2,5 miljoen Russen, 2,5 miljoen Polen en 8 miljoen Duitsers verhuizen.Het aantal verdreven Duitsers werd in werkelijkheid nog veel groter. Tussen 1945 en 1949 kwamen er meer dan 12 miljoen naar het westen. De meesten waren oorspronkelijk Duitse staatsburgers, woonachtig in de gebieden ten oosten van de Oder en de Neisse. Oost- en West-Pruisen, Pommern, Oostbrandenburg en Silezië behoorden tot het Duitse rijk. Door Potsdam werden deze ‘Rijksduitsers’ ineens ook Volksduitsers.In de jaren tot de Duitse vereniging, slaagden er nog eens twee miljoen in een uitreisvisum te bemachtigen. Overigens vluchtten in die periode ook nog 3,25 miljoen Duitsers uit de Russische bezettingszone (vanaf 1949 DDR) naar de Westduitse Bondsrepubliek. Afgezien van deze vluchtelingen kwamen er vanaf 1945 tot 1995 vijftien miljoen Volksduitsers naar het westen, bijna 20 procent van de huidige Duitse bevolking. In de deelstaat Hessen (5,6 miljoen inwoners) bestaat bijna 40 procent van de bevolking uit ‘Aussiedler’.’Een sage uit oeroude tijden’, meent de vereniging Aktion Gemeinsinn, die zich in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken bezig houdt met de opvang en begeleiding van de laatste vluchtelingen uit Oost-Europa en Azië. De eerste Duitsers emigreerden reeds in de twaalfde eeuw naar Hongarije en het huidige Tsjechië en Roemenië.Eeuwen lang genoten deze hard werkende Duitsers rondom de Karpaten een voorkeursbehandeling met een eigen systeem van parlementaire democratie. In de achttiende eeuw, tijdens het bewind van de Habsburgse keizerin Maria Theresia, ontstond in Zuidoost-Europa de grootste Duitse nederzetting met een paar miljoen inwoners.In Rusland kwamen de eerste Duitse immigranten vanaf 1763, op uitnodiging van tsarina Katharina II. Ook deze kolonisten waren afkomstig uit het meest westelijk deel van het huidige Duitsland. Ze vestigden zich in de Baltische regio, langs de Dnjestr, de Dnjepr, de Wolga en aan de kust van de Zwarte Zee.Wat er met deze Volksduitsers gebeurde gedurende de Tweede Wereldoorlog is bekend: meer dan 300 duizend mensen werden volgens een overeenkomst tussen Hitler en Stalin tussen 1939 en 1941 naar het westen, binnen de nieuwe grenzen van het ‘Derde Rijk’ overgebracht, nog eens een paar miljoen werden na de Duitse inval door Stalin naar Azië gedeporteerd. Zij die aan deportatie ontkwamen, vanwege het snelle oprukken van Hitlers Wehrmacht, werden in januari 1945 alsnog richting Siberië gebracht.Pas in 1990, als uitvloeisel van het ‘2+4-Verdrag’ tussen Bondsrepubliek, DDR en de vier geallieerden kregen de in Oost-Europa en GOS-staten levende Volksduitsers hun minderheden-status terug. Officieel waren zij niet langer zonder uitzondering ‘fascisten’. Ze konden weer eigen organisaties en verenigingen oprichten, zoals in Rusland de vereniging ‘Wiedergeburt’, diestreeft naar de herinrichting van de autonome Republiek der Wolgaduitsers, in ieder geval naar nieuwe Duitse nederzettingen bij Saratov aan de Wolga, bij Odessa in Oekraïne, bij Omsk en in het Altaigebied in West-Siberië.Het wordt niet al te luid geroepen, maar de Duitse regering hoopt van harte dat de projecten zullen slagen. Zogenaamd omdat de Volksduitsers ‘een belangrijke brugfunctie’ vervullen tussen Duitsland en Rusland. In werkelijkheid omdat men eindelijk een streep wil zetten onder het tragische verleden.De huidige generatie van Volksduitsers heeft niet veel meer gemeen met het moderne, ‘verwesterde’ Duitsland, hetgeen in de dagelijkse praktijk leidt tot grote integratieproblemen. Als de nieuwe burgers al een woordje Duits spreken, is het een soort dialect dat hun betovergrootouders hebben meegenomen van het Duitse platteland. Naar hun vaardigheden, waarvoor ze in het oosten werden geroemd (gedisciplineerde landbouwers), is in de westerse consumptiemaatschappij geen vraag.Het gevolg is dat de Volksduitsers in feite de nieuwe ‘gastarbeiders’ zijn geworden, weliswaar met de Duitse nationaliteit, maar toch ‘tweederangs’ en op de maatschappelijke ladder dikwijls lager ingeschaald dan asielzoekers uit bijvoorbeeld het voormalige Joegoslavië.

Mag je er wonen?

Volgens de makelaar mag je niet in het Feriendorf “wonen”. Dus als je er gaat wonen moet je elders gevestigd zijn, met een officieel postadres elders.

 

 

Feriendorf Frankenau
Vlaggen