7. FERIENDORF FRANKENAU

Feriendorf Frankenau
Feriendorf Frankenau Sauerland

 

Feriendorf Frankenau Hessen Sauerland

Frankenau – Waldeck-Frankenberg

Frankenau, die Stadt am Nationalpark Kellerwald-Edersee liegt 60 km südlich von Kassel im Landkreis Waldeck-Frankenberg. Die Stadt besteht aus der Kernstadt und den Stadtteilen Allendorf, Altenlotheim, Dainrode, Ellershausen und Louisendorf. Frankenau ist Heimat für knapp 3.500 Einwohner. Die Stadt liegt in der Tourismusregion Edersee und verkehrstechnisch zentral.  Frankenau verfügt über eine Kindertagesstätte und eine Grundschule, die moderne Infrastruktur der Stadt deckt den täglichen Bedarf.

Die Stadt Frankenau im Überblick

Bundesland:  Hessen, Regierungsbezirk: Kassel, Landkreis: Waldeck-Frankenberg
Postleitzahl: 35109, 35110…[+], Vorwahl *: 06455
Einwohner: 2.919, Fläche: 57,29km², Bevölkerungsdichte: 51 Ew./km²

Stadtteile von Frankenau: Allendorf, Altenlotheim, Dainrode, Ellershausen, Frankenau. Louisendorf

 

Waar ligt Feriendorf Frankenau?

Duitsland is verdeeld in deelstaten. Hessen is een deelstaat. De deelstaat Hessen is onderverdeeld in diverse Landkreis.  Landkreis Waldeck-Frankenberg is een Landkreis in de Duitse deelstaat Hessen. Het heeft een oppervlakte van 1850 km² en telt 156.460 inwoners.

Kreisstadt is de stad KorbachDe volgende steden liggen in het Landkreis Waldeck-Frankenberg: Bad Arolsen, Bad Wildungen, Battenberg- eder, Diemelstadt, Frankenau, Frankenberg (Eder), Gemünden (Wohra), Hatzfeld Eder, Korbach, Lichtenfels, Rosenthal,  Volkmarsen,  Waldeck.

Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.  De naam Sauerland verscheen voor het eerst in 1266 in schrift als ‘Suderland’. Het wegvallen van de ‘d’ gebeurde vanaf 1400. Om deze reden is de betekenis: Sauerland = zuidelijk land, het meest overtuigend. In vergelijking met het gebied langs de Rijn meer naar het westen en het Ruhrgebied is het minder dichtbevolkt. Door de natuur tussen de bergen en heuvels, gelegen in de nabijheid van Nederland vormt het een reisbestemming voor veel Nederlanders.

Duitsland is de grootste vakantiebestemming van Nederlanders.

De hoogte in het Sauerland varieert van ongeveer 200 m in het dal van de Ruhr tot ruim 840 m in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. Daar ligt de Kahler Asten, 841,9 m. De Langenberg is met 843,2 m de hoogste berg van het Sauerland en ligt op de grens van Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het Sauerland ligt in het stroomgebied van de Rijn en de Wezer.

Feriendorf  Frankenau ligt op een hoogte van ongeveer 450 meter.

In Sauerland ontspringen verschillende rivieren. Een aanzienlijk deel van deze rivieren wordt onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, regulatie van het waterpeil, recreatie en soms energievoorziening. Een aantal van de stuwdammen is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd.

Het Feriendorf Frankenau ligt op circa 260 kilometer van Arnhem in Hessen, in de streek het Sauerland, een van de mooiste vakantieregio´s in Duitsland. De woning is gelegen in het Ferienpark Frankenau aan de rand van het National park Kellerwald. Er zijn uitgestrekte bossen, schilderachtige meren, zachtglooiende heuvels, zuivere lucht, vakwerkhuizen en een gastvrij onthaal. De Edersee – het op 1 na grootste stuwmeer van Duitsland – ligt vlakbij. Wandelen, fietsen, watersport, golfsport, zwembaden, winkels, cultuur en grote steden. Naast het park is een manege. Verder zijn in de regio is een kinderboerderij, een dierentuin en een kartbaan. In de winter kunt u skiën en langlaufen in de gezellige wintersportplaatsjes zoals Winterberg en Willingen. Kortom een omgeving om heerlijk te ontstressen. 

Op één kilometer afstand van het kleine stadje Frankenau ligt het Feriendorf Frankenau. Het park ligt in Hessen, tegen het zuidelijk deel van het Sauerland op zo’n 375 km afstand van Utrecht. Het Feriendorf ligt tegen een helling en heeft een mooi uitzicht over het dal en grenst direct aan het Nationaalpark Kellerwald Edersee. Vanuit onze woning loopt u in het nationaal park Kellerwald-Edersee. De UNESCO Besloot in 2011 dat het Kellerwald-Edersee als de “Oude beukenbossen van Duitsland”, worden opgenomen in de lijst van werelderfgoed.

Feriendorf Frankenau bestaat uit 185 vrijstaande vakantiewoningen, chalets en appartementen. De vakantiewoningen liggen aan de openbare weg en er is openbare verlichting op Feriendorf Frankenau. Er zijn vrijstaande vakantiehuizen en ruime appartementen, die in vakwerkhuizen zijn ondergebracht. Per vakwerkhuis zijn er twee appartementen, een op de begane grond en een op de bovenverdieping. De accommodaties in Feriendorf Frankenau verschillen qua inrichting, omdat ze in bezit zijn van particuliere eigenaren.

Vakantiewoningen in Feriendorf Frankenau

Veel particulieren op het park verhuren hun huis zonder tussenkomst van reisorganisaties of andere personen. Hierdoor kunnen zij de prijzen laag houden en zelf de perioden bepalen waarin zij willen verhuren. Er zijn tenminste 30 particuliere verhuurders met een eigen professionele website, met alle info en boekingsmogelijkheden.

De receptie en het restaurant op het park zijn gesloten. U kunt de speeltuin gebruiken, met eigen toezicht.

Feriendorf Frankenau

 

 

 

Beeldkwaliteitsplan van: Feriendorf Frankenau November 2012

In november 2012 is een plan gepresenteerd om de beeldkwaliteit van het Feriendorf te verbeteren. Men wilde er toen een  soort luxe Vakantiepark van maken, met alle faciliteiten in het hoofdgebouw.

Dat plan is volledig mislukt; het hoofdgebouw blijkt financieel niet te exploiteren en het karakter van een “vakantiePARK”met alle faciliteiten (golfbaan, zwembad, bar, etc.) is het niet geworden.

Op het park heerst nu rust en ruimte en de natuur gaat op veel plaatsen zijn gang. Voor de natuur- en bomenliefhebbers een fantastisch park. Voor de verhuur maakt het niet veel uit, in Frankenau en omgeving zijn uitstekende restaurants, in de omgeving zijn twee overdekte zwembaden en een openlucht zwembad.  Frankenberg en Korbach zijn prachtige steden met alle winkels die te bedenken zijn. En Marburg is een wereldstad. 

Maar voor de geschiedenis volgt hier een korte samenvatting van het beeldkwaliteitsplan; Opdrachtgever was Gerard Berndsen en Wander Hendriks stelde het op,  November 2012, er is weinig of niets mee gedaan. Er is geen belangstelling voor hotels, disco, restaurants, zwembad op het park. N.m.m. was het een megalomaan idee. De markt doet zijn werk. Het Feriendorf Frankenau is meer een “natuurpark”.

SAMENVATTING van het  beeldkwaliteitsplan 2012,

Voor Feriendorf Frankenau zijn nieuwe ideeën in ontwikkeling voor het  onderhoud van de binnen en buiten faciliteiten van het dorp. De grondeigenaren, exploitanten en de gemeenten hebben hier hun bijdrage in. Behoud door ontwikkeling, dat is waar de betrokken partijen voor moeten gaan. Dit heeft betrekking op ontwikkelingen waarin bepaalde plekken moeten worden terug gebracht in de originele staat en waarnaast aanliggende gronden en gebouwen doorontwikkeld kunnen worden. Doel is dat jong en oud kunnen genieten van de omgeving en de faciliteiten van het park. Veranderingen zijn mogelijk, maar tegelijkertijd moeten de cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied worden behouden en versterkt door nieuwe ontwikkelingen in te passen. Vanaf de bouw en eerste ontwikkelingen van het Feriendorf Frankenau, was het de trots van de omgeving.

Het aanliggende Kellerwald geeft de unieke identiteit aan het park, door huidige ontwikkelingen voor het natuurpark is het nu misschien ook tijd voor ontwikkelingen in het Feriendorf. Het Kellerwald omzoomt het vakantiedorp grotendeels en vormt de overgang van gecontroleerd groen naar robuuste Duitse natuur. Een open deellandschap tussen het vakantie dorp en het Kellerwald functioneert als landschappelijk panorama. Het vakantiedorp zelf is ruim opgezet en elke woning bezit eigen grond. Wegen en parkeerplekken zijn zo neergelegd dat drukte wordt tegengegaan. Als entree voor het park is er een vis- en zwem vijver.

Criteria en Richtlijnen Feriendorf Frankenau

Voor het bepalen van de kwaliteit van het Feriendorf Frankenau moet er naar de verschillende functies gekeken worden. Het belangrijkst is de oorspronkelijke functie van het park: het park is aangelegd als vakantiedorp en niet als vakantiepark. De titel Feriendorf Frankenau geeft mensen meer rechten en mogelijkheden als eigenaar van een woning.

Het park is altijd een goed onderhouden leefomgeving geweest, in de robuuste Duitse natuur. Bewoners hebben makkelijk toegang tot het omliggende natuurpark, wandelroutes en de faciliteiten die het park aanbied. Daar waar de natuur op veel plekken dicht en ondoordringbaar is, was het park open. Bomen zorgen voor schaduw, maar toch ook voor openheid tussen de vele kavels en faciliteiten. De houtwallen waren niet gesloten en de vele bomen belemmerden de zichtlijnen niet. Nu na jaren van weinig tot geen onderhoud, zijn de open ruimtes door de natuur overgenomen. Mening natuur liefhebber vindt dit prachtig, en staat zelfs op voor de bescherming van de jonge bomen. 

Feriendorf Frankenau heeft van oudsher een ruime open opzet wat compact binnen het gebied is ingepast. Doordat het dorp tegen een heuvel is gebouwd is elke locatie uniek en bezit vrijwel elke woning een mooi uitzicht. De woningen zelf zijn privaat eigendom en buiten onderhoud is daar geen zeggenschap over. De kavels waar de woningen op staan worden in de regel onderhouden door een overkoepelend orgaan waardoor het woongedeelte van het dorp als eenheid beschouwd kan worden.

De richtlijnen, gebaseerd op de eerder genoemde criteria, gelden voor de overige gronden en gebouwen die in handen zijn van de gemeente en de grondeigenaren. De morfologie en typologie van het gehele dorp moeten in elkaar passen en samen komen bij het hoofdgebouw en omliggende gronden. Gekeken wordt naar wat er mis is gegaan, of er herstel van functies nodig is of dat er een nieuwe functie nodig is om de grond in de juiste typologie te kunnen inpassen. Richtlijnen hiervoor zijn onduidelijk, omdat als er aan de open en natuurlijke eisen van het dorp word voldaan misschien wel verschillende oplossingen mogelijk zijn.

De vijver Feriendorf Frankenau  

De zichtlijnen vanaf de weg en het hoofdgebouw worden geblokkeerd door robuuste wildgroei dat ondoordringbaar is. Waar vroeger een grasveld was om te zonnen is nu alleen maar struikgewas.  Kijkend naar de natuur is dit misschien een wonderbaarlijke plek waar de natuur zijn gang kan gaan en insecten hun plek kunnen vinden. De simpele schoonheid en functie zijn verdwenen en wat over is past  niet meer binnen het geheel van het park. 

De beek Feriendorf Frankenau 

De beek  zorgt voor toevoer van water naar de vijver, het is ook de overgang naar de lange speelweide. De beek is ooit ontstaan uit het landschap, maar hij is nu bijna verdwenen tussen het wilde groen. De bron van de beek is een schone natuurlijke bron. Het overschot aan groen rondom de beek zorgt voor een harde grens tussen twee belangrijke delen: de entree en de speelweide. Vanuit het hoofdgebouw is er geen zicht op de speelweide en tennisbanen die aan de overkant van de beek liggen. Bij elkaar opgeteld zorgt een beek als deze niet voor een eenheid van het park maar als afbakening van het terrein. 

Speelweide Feriendorf Frankenau 

De speelweide is een plek waar verschillende faciliteiten zich kruisen is er  sprake van wildgroei. De speelweide is een groot stuk grond dat niet erg aantrekkelijk is omdat het visueel naast de entree ligt. De bomen die er staan zijn groot en volwassen, al is er tussen de bomen veel wildgroei waardoor de oude bomen verscholen liggen. Er is ruimte voor nieuwe faciliteiten of functies in dit gebied zodat mensen vanuit dit gebied zicht hebben op de andere plekken.

De tennisbanen  liggen op een heuvel waar zoveel groen omheen groeit dat de banen volledig omsloten worden en dus niet zichtbaar zijn vanaf de overige faciliteiten. De winters en de wildgroei hebben vooral het hek en de tennisnetten aangetast. Dat er groen om de tennisbanen ligt is volkomen acceptabel, alleen moeten er richtlijnen voor het beheer van de juiste hoogte van het groen in acht genomen worden. 

De paden Feriendorf Frankenau 

Stedenbouwkundig en landschappelijk zijn wegen en paden vastgelegd binnen een ontwerp, en dienen in stand gehouden te worden. Toch zou het nooit mogelijk moeten zijn dat paden met opzet worden geblokkeerd. Kijkend naar de toekomst zou in het algehele beeld gekeken moeten worden naar een ontwerp waar de paden logischerwijs naast functies liggen, zodat alles makkelijk te bereiken en te onderhouden is. 

De randen Feriendorf Frankenau 

Het dorp kent randen en grenzen uit zijn eerste ontwerp. De randenbegrenzingen die gevonden zijn wijken daarvan af. Het zijn nu vaak randen van los en wild groeiend groen, die veelal de bestaande randen overwoekeren. Daardoor worden de ontworpen begrenzingenranden nauwelijks meer opgemerkt. De omgeving loopt helemaal door tot aan de oever van de vijver. Hier is veel wildgroei dat daardoor geen enkele zichtlijn ergens anders wijst dan naar groen. 

Visuele en ruimtelijke opties Feriendorf Frankenau 

Met de randen valt te spelen en ook door het op een juiste manier inzetten van groen en voorzieningen kan er visueel en fysiek gespeeld worden met de eenheid van de faciliteiten en gronden.  Ze heeft de samenwerking van verschillende faciliteiten nodig om in een samenspel meer klandizie te kunnen trekken. 

Richtlijnen voor randen Feriendorf Frankenau 

Belangrijk voor een ontwerp zijn de randen die voor de massa, ruimte, morfologie en zichtlijnen van het gebied zorgen. De beeldkwaliteit is voor een groot deel afhankelijk van de afbakening van gebieden, omdat er op de gebieden een bepaalde faciliteit plaatsvind. Omdat het een dorp is en het gebied zodoende als gezamenlijk beschouwd word zijn er voor de randen verschillende richtlijnen, richtlijnen die zorgen voor overzicht binnen in een gebied en afbakening van het geheel. De enkele richtlijnen die hieronder worden aangegeven horen thuis in een natuurlijke omgeving en kunnen een overgang zijn van en naar een natuurrijk of landschappelijk gebied. Afhankelijk wat de nieuwe functie van de grond zal worden, zijn de richtlijnen in elkaar opvolgend toepasbaar. Elke richtlijn heeft groenbeheer nodig zodat de waarde van het geheel intact blijft. De natuurlijke houtwal is een geplande bomenrij met gemiddelde tot lage wild groei. In de herfst en winter open, in de zomer dicht. Afscheiding van eigen terrein tegenover een natuurrijk gebied of weg. 

Opties voor tussengebieden Feriendorf Frankenau 

De randen die veelal de hoofdrol spelen binnen het gebied, maar er ook hele gebieden die nu geen functie dragen. Gebieden die vaak aan een rand liggen, en er bijliggen als overgangsgebied. Dit zijn vaak de gebieden waar niks gebeurt en ook geen beheer word gepleegd. Terwijl deze gebied eigenlijk een hele andere uitstraling zouden moeten hebben. De geïllustreerde conclusie was daar dan ook dat de gebieden die in een hoekje liggen, of grenzen aan een slecht onderhouden rand net zo hard moeten worden aangepakt als de randen zelf. Er zijn dan ook verschillende uitwerkingen mogelijk voor vergeten tussengebieden. Het is duidelijk dat er een zichtlijn moet komen vanaf de oever van de vijver naar de entree van het park. Een al eerder bedachte en nuttige besteding van de ruimte waar nu alleen wildgroei is, zal een strand of ligweide zijn.

Landschappelijke opties Feriendorf Frankenau 

Belangrijk voor een neutrale verhouding tussen het landschap en stedelijke beïnvloeding is de vorm en de onderlinge verhoudingen van de massa. In het visuele en ruimtelijke model zijn door middel van verschillende illustraties de vorm van harde massa laten zien, waardoor open en dichte ruimtes ontstaan, hierdoor is het gebied in het geheel beter te controleren en te overzien. Belangrijk is de visuele en fysieke verbinding tussen de verschillende gebieden, maar wat betekent dit dan? Helemaal geen bomen? Alles plat? Nee dat is allemaal niet nodig. Het gaat om de juiste manier van bomen en grond weg te halen en toe te voegen. De beelden zijn visueel open maar hebben bezitten nog originele volwassen bomen. Ook het evenwicht voor flora en fauna is aanwezig waarbij de nadruk op vogels gelegd kan worden. In de uitloop richting het natuurpark loopt de dichtheid van de begroeiing op waardoor er een zo natuurlijk mogelijk evenwicht wordt gewaarborgd tussen de functie van het vakantiedorp en die van het natuurpark. 

Beeldkwaliteitsprincipes van de ruimte Feriendorf Frankenau 

De inrichting van de openbare ruimte dient klasse en samenhang uit te stralen. Het vergroten van de herkenbaarheid en ruimtelijke samenhang van Feriendorf Frankenau en het Kellerwald en het versterken van de karakteristieke verschillen, is een belangrijke opgave. Dit komt tot uitdrukking in de inrichting van de aparte gronden in een totale samenhang. Hiervoor dienen voor de volgende onderwerpen de daarbij behorende principes in acht te worden genomen. Eenvoud en rust. Voor de inrichting van de gronden geldt het principe van eenvoud en rust. Voor Feriendorf Frankenau leidt dit principe tot een krachtig ruimtelijk beeld op hoofdlijnen waarbinnen ruimte is voor afwisseling van functie. Samenhang tussen functie en inrichting. Water en groen zijn de structuurdragers ook voor het nieuwe plan. De bruggetjes en paden spelen een grote rol en zijn de middelen om fysieke samenhang te verkrijgen. Een volgend ontwerp bevat de bovengenoemde spelregels en integreert de richtlijnen en opties in een samenhangend plan. Een nieuwe uitstraling die als geheel gezien moet gaan worden zal het speerpunt vormen. De grondeigenaren, exploitanten en de gemeenten moeten samen tot eenstemmig komen over hetgeen wat zij belangrijk vinden. Wel word er geadviseerd om door middel van verschillende ontwerpen te kijken naar opties waar bijvoorbeeld het hoofdgebouw zijn functioneren verliest en dit misschien wel op een andere plek of op een andere manier terug komt.

 

GESCHIEDENIS

De woningen op het park zijn in verschillende perioden gebouwd. De heksenhuizen dateren van 1982. Het zijn erg leuke huizen maar inmiddels is de inrichting vaak gedateerd, behoudens refits. 

Het park zou Frankenau op de kaart moeten zetten en tourisme bevorderen. Oorspronkelijk mochten er geen auto’s op het park verblijven, die moesten op de grote parkeerplaats beneden het park blijven.

1989 Na de val van de Muur kwamen veel Oost-duitsers naar het westen en er was een gebrek aan woonruimte voor deze economische vluchtelingen. 1990 Bouw door gemeente van de Zweifamilienwohnungen voor de Russichse Duitsers, dus de appartementen worden dan bijgebouwd. Er was ook een scheiding tussen de hexenhuizen en de appartementen. 

2001 Een tiental jaren later vertrekken de Ossies uit Frankenau, ze hebben elders werk en woningen gevonden. De gemeente wil verkopen. Een Nederlander werpt zich op als makelaar en adverteert in Nederland en België met deze relatief goedkope vakantiewoningen. 

2001 Arend Vermeulen uit Nieuwegein en vele andere Nederlanders kopen de appartementen-woningen van  de gemeente

2008 Waterschade . In 229 springen de bevroren leidingen en 229 en 231 heeft  voor 50.000,- waterschade.

2009 De crisis in Europa treft ook Feriendorf Frankenau. Vele faillissementen en verwaarloosde vakantiewoningen en dumpprijzen. Dat is inmiddels allemaal alweer vergeten. de prijzen lopen op.

2012 Beeldkwaliteitsplan

2017 : Han en Marja van Wieringen kopen Ferienhaus Frankenau 231 en 229 van Arend Vermeulen.

Wat eraan vooraf ging met de Volksduitsers

Volksduitsers, ook wel Aussiedler genoemd, zullen het verenigde Duitsland nog jaren lang herinneren aan de gevolgen van Hitlers oorlog. Volgens een redelijk nauwkeurige schatting van de regering in Bonn wonen er nog vier miljoen Volksduitsers ten oosten en zuid-oosten van de Duitse grens – in Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Kirgistan, Polen, Hongarije en op de Balkan.Sinds de Duitse vereniging in oktober 1990 komen er jaarlijks honderdduizenden alsnog ‘heim ins Reich’. In 1991 werd voor hen een quotum vastgesteld van 230 duizend per jaar, omdat de aandrang, in combinatie met asielzoekers, te groot werd. Het aantal wordt makkelijk gehaald, minstens twee miljoen Volksduitsers zitten ‘permanent op hun koffer’. Afgelopen maand, in januari, kwamen er weer 18.349, de meesten uit de voormalige Sovjet-Unie.De aanhoudende stroom van Volksduitsers richting West-Europa kan worden beschouwd als de afsluiting van de grootste volksverhuizing die Europa ooit heeft gekend. Na Jalta en de besluiten van Potsdam (juli 1945), het opschuiven naar het westen van de Russische, Poolse en Duitse grens, moesten in 1945 en 1946 ruim 2,5 miljoen Russen, 2,5 miljoen Polen en 8 miljoen Duitsers verhuizen.Het aantal verdreven Duitsers werd in werkelijkheid nog veel groter.

Tussen 1945 en 1949 kwamen er meer dan 12 miljoen naar het westen. De meesten waren oorspronkelijk Duitse staatsburgers, woonachtig in de gebieden ten oosten van de Oder en de Neisse. Oost- en West-Pruisen, Pommern, Oostbrandenburg en Silezië behoorden tot het Duitse rijk. Door Potsdam werden deze ‘Rijksduitsers’ ineens ook Volksduitsers.In de jaren tot de Duitse vereniging, slaagden er nog eens twee miljoen in een uitreisvisum te bemachtigen. Overigens vluchtten in die periode ook nog 3,25 miljoen Duitsers uit de Russische bezettingszone (vanaf 1949 DDR) naar de Westduitse Bondsrepubliek. Afgezien van deze vluchtelingen kwamen er vanaf 1945 tot 1995 vijftien miljoen Volksduitsers naar het westen, bijna 20 procent van de huidige Duitse bevolking. In de deelstaat Hessen (5,6 miljoen inwoners) bestaat bijna 40 procent van de bevolking uit ‘Aussiedler’.’Een sage uit oeroude tijden’, meent de vereniging Aktion Gemeinsinn, die zich in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken bezig houdt met de opvang en begeleiding van de laatste vluchtelingen uit Oost-Europa en Azië. De eerste Duitsers emigreerden reeds in de twaalfde eeuw naar Hongarije en het huidige Tsjechië en Roemenië.Eeuwen lang genoten deze hard werkende Duitsers rondom de Karpaten een voorkeursbehandeling met een eigen systeem van parlementaire democratie.

In de achttiende eeuw, tijdens het bewind van de Habsburgse keizerin Maria Theresia, ontstond in Zuidoost-Europa de grootste Duitse nederzetting met een paar miljoen inwoners.In Rusland kwamen de eerste Duitse immigranten vanaf 1763, op uitnodiging van tsarina Katharina II. Ook deze kolonisten waren afkomstig uit het meest westelijk deel van het huidige Duitsland. Ze vestigden zich in de Baltische regio, langs de Dnjestr, de Dnjepr, de Wolga en aan de kust van de Zwarte Zee.Wat er met deze Volksduitsers gebeurde gedurende de Tweede Wereldoorlog is bekend: meer dan 300 duizend mensen werden volgens een overeenkomst tussen Hitler en Stalin tussen 1939 en 1941 naar het westen, binnen de nieuwe grenzen van het ‘Derde Rijk’ overgebracht, nog eens een paar miljoen werden na de Duitse inval door Stalin naar Azië gedeporteerd.

Zij die aan deportatie ontkwamen, vanwege het snelle oprukken van Hitlers Wehrmacht, werden in januari 1945 alsnog richting Siberië gebracht.Pas in 1990, als uitvloeisel van het ‘2+4-Verdrag’ tussen Bondsrepubliek, DDR en de vier geallieerden kregen de in Oost-Europa en GOS-staten levende Volksduitsers hun minderheden-status terug. Officieel waren zij niet langer zonder uitzondering ‘fascisten’. Ze konden weer eigen organisaties en verenigingen oprichten, zoals in Rusland de vereniging ‘Wiedergeburt’, diestreeft naar de herinrichting van de autonome Republiek der Wolgaduitsers, in ieder geval naar nieuwe Duitse nederzettingen bij Saratov aan de Wolga, bij Odessa in Oekraïne, bij Omsk en in het Altaigebied in West-Siberië.Het wordt niet al te luid geroepen, maar de Duitse regering hoopt van harte dat de projecten zullen slagen.

Zogenaamd omdat de Volksduitsers ‘een belangrijke brugfunctie’ vervullen tussen Duitsland en Rusland. In werkelijkheid omdat men eindelijk een streep wil zetten onder het tragische verleden.De huidige generatie van Volksduitsers heeft niet veel meer gemeen met het moderne, ‘verwesterde’ Duitsland, hetgeen in de dagelijkse praktijk leidt tot grote integratieproblemen. Als de nieuwe burgers al een woordje Duits spreken, is het een soort dialect dat hun betovergrootouders hebben meegenomen van het Duitse platteland. Naar hun vaardigheden, waarvoor ze in het oosten werden geroemd (gedisciplineerde landbouwers), is in de westerse consumptiemaatschappij geen vraag.Het gevolg is dat de Volksduitsers in feite de nieuwe ‘gastarbeiders’ zijn geworden, weliswaar met de Duitse nationaliteit, maar toch ‘tweederangs’ en op de maatschappelijke ladder dikwijls lager ingeschaald dan asielzoekers uit bijvoorbeeld het voormalige Joegoslavië.

Mag je er wonen?

Je mag niet in het Feriendorf “wonen”. Dus als je er gaat wonen moet je elders gevestigd zijn, met een officieel postadres elders. Dat neemt niet weg dat er een behoorlijk aantal personen permanent op het park wonen, met een postadres elders.

 

Feriendorf Frankenau
Vlaggen