waarde vakantiewoning

Waarde vakantiewoning (20.9.1)

Waarde vakantiewoning? Of bedoelt u de prijs? Het waardebegrip is niet eenduidig. Gaat het om de marktwaarde? Of de dagwaarde? De beleggingswaarde of de WOZ-waarde. De vakantievreugde waarde? De emotionele waarde? De waarde in verhuurde staat? De waarde wat de gek er voor geeft? En wat is de waarde van de vakantiewoning als niemand het vakantiehuis wil huren of kopen?

waarde vakantiewoning
alles van waarde is weerloos

Duitse waardebepalingen.

Een snelle indicatie van de waarde vakantiewoning kun je vinden in het Steuerbescheid. Daarin staat de Wohnfläche in m2. De eigenaar geeft dit zelf aan in een verklaring. Erklärungsbogen zur Festsetzung der Zweitwohnungsteuer.

Waarde vastgesteld op basis van:

Het type vakantiewoning. Vrijstaand of in serie of appartment? Aanwezigheid van een vrije parkeerplaats op eigen grond, of. Garage, carport of berging/schuur

Taxaties

Taxateurs kijken naar bepaalde aspecten. Zoals. Bouwjaar van de vakantiewoning. De grootte van de woning. De woonoppervlakte. De kaveloppervlakte en de gebruiksoppervlakte. De populariteit van de omgeving. De ligging. Servicekosten voor een park. Wettelijke beperkingen. Mag je er wonen? Een parkeerverbod of kapverbod. Een erfdienstbaarheid, zoals het recht van overpad. De aanwezigheid van asbest. Of betonrot, overlast, slecht onderhoud of aanwezige schade. En achterstallig onderhoud. Zoals rot houtwerk, enkel glas, oude Elektrometers.

Waarde vakantiewoning begrippen

HERBOUWWAARDE. Het bedrag dat nodig is voor herbouw van het verzekerde gebouw. Op dezelfde locatie. En naar constructie en indeling gelijkwaardig. Onmiddellijk na de gebeurtenis. Nieuwwaarde, het bedrag dat nodig is voor het verkrijgen van nieuwe zaken. Van dezelfde soort en kwaliteit. Vervangingswaarde,– het bedrag voor het verkrijgen van naar soort, kwaliteit, staat en ouderdom gelijkwaardige zaak. Verkoopwaarde, het bedrag bij verkoop in het normale economische verkeer. Sloopwaarde, het bedrag voor de nog bruikbare respectievelijk onderdelen van het gebouw. Verminderd met de kosten van het afbreken, wegruimen, afvoeren en storten.

Functionele herbouwwaarde

Het bedrag voor de bouw van een gebouw op dezelfde locatie, ingericht en geconstrueerd voor de huidige bestemming. Functionele vervangingswaarde , het bedrag voor het verkrijgen van naar soort, kwaliteit en staat van onderhoud gelijkwaardige zaken. Opbrengstwaarde, het bedrag waartegen een zaak bestens kan worden verkocht.

www.ferienhausfrankenau.nl
waarde vakantiewoning
te koop te huur

Waarde van uw vakantiewoning

Online bepaalt u zelf de waarde. Bijvoorbeeld via aanbieder (Funda) kun je de waarde van je eigen woning bepalen. Waarde-indicatoren zijn: 1 bouwjaar, 2. woonoppervlakte 3. perceeloppervlakte 4. staat van onderhoud 5. de ligging.

Worden er regelmatig gelijksoortige woningen verkocht dan is de verkoopprijs van die andere woningen een belangrijke waarde-meter. Uiteindelijk bepalen vraag en aanbod de prijs. De bouwkosten bij nieuwe huizen zijn relevant. In die bouwkosten zit een winstopslag voor de bouwer.

In 2008 werd geen huis meer verkocht en we werden bestookt met alle verhalen van huizen die onder water stonden (=hypotheek hoger dan de zogenaamde waarde). De vraagprijs was gezakt onder de hypotheekwaarde. Bij verkoop hield de de verkoper een restschuld. De waarde was gedaald. Of de prijs?

te koop vakantiewoning, waarde vakantiewoning.
waarde vakantiewoning

WOZ-WAARDE

Een indicator is de WOZ waarde van uw woning

www.ferienhausfrankenau.nl
www

Koopsomindicator

En de koopsomindicator van het kadaster

waarde vakantiewoning.
www.ferienhausfrankenau.nl
waardebepaling

Waarde van een verhuurde vakantiewoning?

De waarde van een permanent verhuurde woning wordt uitgedrukt inde beleggingswaarde. De belastingdienst heeft daarvoor een bruikbare indicator.

Hebt u de woning verhuurd of verpacht? Dan geeft u in Nederland niet de huur- of pachtinkomsten op. Ook mag u de kosten die u maakt niet aftrekken. U geeft in plaats daarvan de WOZ-waarde aan. Heeft de huurder recht op huurbescherming? Dan geeft u voor de verhuurde woning het percentage aan van de WOZ-waarde uit de tabel waarde verhuurde of verpachte woning.

Bij verkoop maakt u gebruik van de leegwaarderatio.De leegwaarderatio wordt berekend door de ontvangen jaarhuur in verhouding tot de WOZ-waarde uit te drukken in een percentage. Bij een jaarhuur van € 4.500 en een WOZ-waarde van € 100.000 bedraagt de huur 4,5% van de WOZ-waarde. In bovenstaande tabel kunt u opzoeken tegen welk percentage leegwaarderatio de onroerende zaak dan dient te worden opgenomen in box 3 van de aangifte inkomstenbelasting. De leegwaarderatio geldt alleen voor onroerende zaken die langdurig worden verhuurd en waarbij de huurders recht hebben op huurbescherming. Ook verpachte onroerende zaken kunnen onder de leegwaarderatio vallen.

https://www.leegwaarderatio.nl/leegwaarderatio-2019.html

BOX 3

De vakantiewoning in Duitsland geeft u niet aan in BOX 3, omdat deze woning onder het Duitse belastingrecht valt. U moet wel de belastinginspecteur duidelijk maken dat u eigenaar bent van een Duitse woning. N.m.m is het Nederlandse aangiftebiljet voor buitenlands vastgoed onduidelijk en ontoereikend.