waarde vakantiewoning

Tips voor eigenaren (20.1)

Tips voor eigenaren. In deze paragraaf staan tips voor de eigenaren van een vakantiewoning. Over Wifi, Belastingen, Verzekeringen, Elektra, Nachtspeicheröfen.

Vragen of suggesties naar info@ferienhausfrankenau.nl

Vereniging eigen huis in Duitsland:

https://www.mein-eigenheim.de/startseite.html

Internet, Wifi, Wlan

Voor Whatsapp en mail in het buitenland hebt u internet nodig op uw telefoon. Zet uw smartphone/handy/telefoon op “roaming” of “mobiele gegevens”aan.

Roaming kosten zijn afgeschaft. Het netwerk in Duitsland wordt (bijna altijd!!), automatisch gekozen (na circa 10 minuten)….maar…uw provider moet een contract hebben met een Duitse provider. Indien geen internet dan uw telefoon/smartphone/apparaat uitzetten en weer aan:reset. En Uw data tegoed moet wel voldoende zijn. Vreemd genoeg: bij een IPHONE moet u altijd de nieuwe provider met de hand instellen. vodafone.de

Hoe werkt Internet, Wifi, W-Lan?

Hoe werkt Wifi? Internet? Wat is een Simkaart? Wat is een router? De antwoorden staan in het document dat u hier gratis kunt downloaden. Tips voor eigenaren

Dit document kunt u gratis dowmloaden met de link hierboven.

Downloaden strafbaar

De Duitse wet stelt het downloaden van met copyright beschermd materiaal strafbaar. Er zijn boetes uitgedeeld van 2000,- Euro voor het illegaal downloaden. De houder van het internet abonnement, dus uw abonnement, waarmee de download plaatsvond is uitdrukkelijk aansprakelijk. Daardoor is dat er bijna nog geen open WiFi te vinden is op straat, in een restaurant, hotel of pension. Alleen bij Mc Donalds.

Bedrijven die wel WiFi aanbieden, leggen vast wie, wanneer met welk apparaat waar gegevens ophaalt. Door de hoge kosten van internet abonnementen wordt de mate van het gratis gebruik vaak beperkt of moet er betaald worden voor het gebruik.

Problemen

APN instelling onjuist; apparaat kiest de verkeerde (of geen) provider; oplossing handmatig een provider selecteren. Uw databundel is al opgebruikt? U moet eerst data bijkopen. Uw provider heeft geen roaming contract met de Duitse provider. Bel uw provider hoe dit kan.

2e. WIFI-hotspot maken: Zodra uw telefoon met internet is verbonden, stelt u uw telefoon in als WIFI-hotspot voor uw laptop en Imac. Vergeet niet na gebruik uit te zetten.

3e. Gratis WIFI bij McDonalds:in Frankenberg en Korbach. Let op: In Duitsland is een ICT advocaat bezig illegale downloads op te sporen en overtreders worden aan sprakelijk gesteld. U bent altijd traceerbaar via uw IP-adres van uw apparaat, ook bij de MC Donalds. VPN kan zinvol zijn om in te loggen op een Nederlandse site, zoals NL-Ziet.

4e. Wifi router  in uw woning. Met een Vodafone Gicacube krijgt u maandelijks 50 GB tot uw beschikking. Voldoende voor email, maar niet voldoende voor de hele dag met 4 personen films-streamen, online gamen en Youtube. Als 50 GB verbruikt is gaat de snelheid omlaag.

Slechte ontvangst?

de afstand naar de router is te groot: ga dichter bij de router zitten. Er is metaal tussen u en de router.

Vergeet niet na het internetten de verbinding te verbreken, anders loopt uw batterij leeg en de data raken op. Vergessen Sie nicht die verbindung zu schliessen am Ende.

Pro regionet is actief in Frankenau

CONGSTAR HOMESPOT

De congstar HOMESPOT voor de vakantiewoning. Tot 200 GB per maand. Congstar is van T-Mobile. De collega van Vodafone. Als je niet in de woning bent kun je het verdrag stopzetten, dus als de vakantiewoning leeg is schakel je de wifi uit.

https://www.congstar.de/

TV via internet

Als u nog geen schotelantenne hebt kunt u ook via internet TV kijken. Uw TV moet dan wel daarvoor geschikt zijn. Of gebruik Google Chromecast.

En u kunt 100 zenders extra ontvangst krijgen.

Verwarming

vorstlint, kachels, zonnewarmte

In winter, voor- en najaar is verwarming noodzakelijk. In het algemeen is het 5 tot 10 graden kouder als in Nederland. De laatste jaren blijven strenge winters achterwege. Maar dat kan zomaar veranderen en temperaturen toto minus 10 graden zijn geen uitzondering (geweest?).

Een zeer belangrijk punt is de vorstbescherming van de waterleiding. Er zijn enorme waterschades aan vakantiewoningen veroorzaakt door kapot gevroren leidingen. Er zijn verschillende oplossingen. U kunt in de woning verblijven en dan zal er niets gebeuren. Het gaat erom dat alles veilig is in uw vakantiewoning als u in Nederland geniet van de winter.

Vorstbescherming

Allereerst is er het vorstlint, dat u om de waterleiding wikkelt. Door een weerstand in de draad blijft de temperatuur boven nul. U verbruikt dus wel steeds stroom, dus in de zomer kunt u de stekker er wel uit halen, tenzij de kabel ook nog voorzien is van een thermostaat. Maak bij een PVC waterleiding gebruik van ALU plakband. Op deze manier kan de thermostaat direct tegen de waterleiding bevestigd worden en daardoor heeft de vorstbeschermingskabel maximaal contact met de waterleiding.

vorstbescherming in uw vakantiewoning

https://www.agrishop.nl/

vorst protector
vorstbescherming tips voor eigenaren

Kachels

NACHTSPEICHEROFEN (bij kort verblijf: niet) gebruiken. De grote witte elektrische kachels zijn zwaar verouderd en bevatten schadelijke stoffen.

  • Probleem 1: Geven pas na circa 24 uur goed warmte. Overdag aanzetten levert niets op, omdat ze met nachtstroom verwarmen.
  • Probleem 2. De spekstenen in de kachels worden alleen in de nacht zeer heet, circa 350 graden.
  • Probleem 3. U kunt de Nachtspeichers overdag niet uitzetten of lager zetten als de temp. boven de 20 graden komt.
  • Als het later in de middag toch kouder wordt kunt u de nachtspeicher sniet aanzetten, ze gaan pas na een uur of elf in de avond opladen.
  • Probleem 4. Na uw vertrek blijven deze kachels nog dagenlang warmte afgeven = verloren energie.
nachtspeicherofen www.ferienhausfrankenau.bl
bedienen met 1 cent

Nachtspeichers werken zoals vloerverwarming, maar dan beperkt en alleen in de nacht.

Tip. Met de Nachtspeichers de woning verwarmen tot max. 15 graden. Daarna met de elektrische direkt Heizung, eenvoudige elek. kacheltjes tot 20 graden bijverwarmen. Ieder graad warmer kost 6 % meer energie. Dus 6% !!! voor iedere graad verwarming.

www.de.wikipedia.org/wiki/Nachtspeicherheizung

Verwijderen Nachtspeichers

Voor 100,- tot 150,- Euro per stuk kunt u de Nachtspeichers laten verwijderen. Dus 5 stuks is 5 x 150,- !

U kunt het ook zelf doen, maar wij vinden dat een slecht idee. We zien teveel “spekstenen” (=chemisch afval), bij woningen liggen. Het wachten is dan op een milieu-ambtenaar die boetes uitdeelt. Eigenlijk vreemd dat men op dit soort dingen wil bezuinigen, penny wise pound foolish?

zoek een bedrijf : “Nachtspeicher Entsorgung”

verwijderen nachtspeicherofen
verwijderen nachtspeicherofen
kosten verwijderen
kosten verwijderen

Het abklemmen van de Nachtspeicher zou u zelf kunnen doen. Wel even de zekeringen op uit zetten. Een elektricien bestellen is nog steeds goedkoper als een begrafenis. Het is dus sterkstroom. Het lijkt erop dat ook als de zekeringen op uit staan er nog wel 220V. spanning op blijft staan. U kunt dus een stopcontact 220V. ervan maken.

Een goede schoevendraaier om de kroonsteentjes los te draaien is wel een voorwaarde. Wel eerst de zekeringen op uit zetten !!!

Let op: de stuurstroom is volgens mij 220V, en die blijft erop staan als je de zekeringen voor de laadstroom uitschakelt.

Thermostaat

Het probleem van deze elektrische kachels is de thermostaat. De Nachtspeicherofens zijn een ware ramp, er zit een soort thermostaat op maar je kunt daarmee niet de temperatuur van de kachel zelf regelen, de spekstenen worden 450 graden, dus uitzetten lukt niet, wel afkoelen in een dag of drie.

Er zijn simpele elektrische kachels met een goede thermostaat. In alle prijsklassen. Iedere bouwmarkt verkoopt diverse soorten. Van belang is dat de thermostaat van de kachel ook als “Frostschuts” kan dienen, dus de kachelthermostaat moet de stroom inschakelen als de temperatuur onder de 5 graden komt. Inmiddels is er ook een losse centrale thermostaat te koop die meerdere kachels tegelijk schakelt. Ook bij Alibaba. Degelijke apparaten zijn er van Dimplex, de wandconvector PLX serie. Of Convecto.

Een simpele ventilatorkachel is prima bruikbaar, maar maakt wel geruis.

INFRAROOD

Prima, vooral als plafondplaten. Probleem is dat u veel oppervlakte nodig hebt om een beetje effect te hebben. Een ventilatorkachel levert bijvoorbeeld 2000Kwh. Dan hebt u aan infraroodpanelen bijna 2 m2 oppervlakte nodig om dezelfde warmte te krijgen. En dan wordt het toch weer duur. Zie bij Trotec voor goedkopere platen en reken uit hoeveel platen u nodig hebt.

Gasverwarming?????

Gasverwarming is zeker een optie. Denk aan alle wintercaravans en campers, gewoon een gasfles. Propaan, blijft bruikbaar tot 40 graden onder nul. Twee gasflessen met een koppeling, als de ene fles leeg is dan automatisch overschakelen. De flessen moeten wel buiten staan, rechtop in een schuurtje. Nadeel is dat gasverwarming zuurstof gebruikt. Maar ook dat is opgelost als u de lucht van buiten aanzuigt en de koolmonoxide mag via een horizontale afvoer naar buiten. Geen grote schoorsteen nodig.

Download hierna het GASboek met alle info.

https://www.ferienhausfrankenau.nl/wp-admin/post.php?post=1440&action=edit

Als er niet teveel bomen staan is dit een alternatief.

PELLET OFEN

Een Pellet oven is eigenlijk een luxe houtkachel. Pellets zijn niet duur. De temperatuur kan redelijk worden geregeld en de afvoergassen gaan via de schoorsteen naar buiten. De software die alles regelt gaat echter regelmatig stuk. We vernamen dat je het beste de meest simpele kachel kunt nemen met de minste kans op storingen.

Zonnewarmte

Als de zon schijnt kunt u vanaf de ochtend de zon in de woning toelaten door de gordijnen open te houden, op de zonkanten. Dat scheelt in de winter 2 tot 4 graden en het is gratis.

Over zonnepanelen op uw dak gaan we het later nog hebben.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opwekken/zonne-energie/zonne-energie-2/zonnewarmte

Energieleveranciers

In Duitsland is een enorm aanbod van energieleveranciers. Allen bieden kortingen. Duidelijk is dat er veel wordt verdiend aan het verkopen van gas en elektra. U bespaart veel tijd door u er niet in te verdiepen. Besparen kan vooral met isoleren, de deuren en ramen dicht in de winter en een warme trui ;-).

goedkope energie is er niet
goedkope energie.

Dat gedoe met het wisselen van leverancier levert niet veel op. We prate over enkele tientjes per jaar. Dus alleen als u tijd over hebt dan kunt u eens kijken of u per jaar een paar tientjes wilt besparen.

besparen op stroom

Na uitdrukkelijk verzoek kreeg ik van EWF het volgende overzicht: conclusie dus Direkt stroom zou bij een verbruik van 2000Kwh een paar tientjes per jaar besparen. Maar de duurste variant heeft een zogenaamde prijsgarantie.

Dit gedoe is wel weer goed voor de werkgelegenheid. Enkele duizenden Duitsers werken mee om dit ondoorzichtige systeem in stand te houden. Alleen EWF heeft 20 medewerkers op de klantenafdeling.

goedkope stroom in Duitsland
goedkope stroom in Duitsland

Tips Belastingen vakantiewoning

Gemeentelijke belastingen

Inkomstenbelasting

BTW

Belastingbesparende tips en adviezen voor uw vakantiewoning

Belastingtarieven vakantiewoning

Uw vermogen, spaargeld, aandelen of een tweede woning, wordt belast in BOX 3 . De bealstingdiesnt verzint een fictief rendement. Over dat rendement wordt de belasting geheven. Het fictieve rendement in box 3 is hoger dan de rente (of: het rendement) die in werkelijkheid verkregen wordt op een spaarrekening.

Gewoon sparen wordt straks nagenoeg niet meer belast in box 3. Beleggingen worden juist zwaarder belast. Contant geld wordt gezien als een belegging. Er komt weer een complexe regeling aan die voor een normale burger niet meer is te volgen.

Wij geven u de tips om goed om te gaan met uw vakantiewoning en de belastingen.

Verhuur van woonruimte

De gemeente kan de verhuur van woonruimte regelen. Bijvoorbeeld door een registratieplicht in te voeren. De aanbieder moet een nummer melden bij elke huurder. De gemeente kan een vergunningensysteem voor verhuur invoeren. Dit staat in de Huisvestingswet.

Verzekeringen

Dit is belangrijk.

Uw vakantiewoning in Duitsland verzekeren vereist aandacht. Er zijn meerdere aanbieders te vinden op het internet.

Als u een Duitse verzekering hebt moet in de polis duidelijk staan dat het gaat om een niet permanent bewoond pand. “nicht ständig bewohnten Gebäude”. Staat dat niet in uw polis dan bent u niet voldoende verzekerd. Vakantiewoningen staan vaak maanden leeg en dat wordt gezien als een risico verhogende factor. Dat risico moet inde polis worden vermeld.

Dat de woning wordt verhuurd is kennelijk niet relevant, in elk geval staat de woning in de verhuurperiode niet leeg.

De roerende zaken verzekering; Hausrat in nicht ständig bewohnten Gebäude.

Verzeker u voor: Wohngebäudeversicherung, Hausratversicherung en Haftplcht versicherung.

Hebt u een woning in het Feriendorf Frankenau? Hou het eenvoudig en verzeker u bij Renate Kindel, SV Sparkassen-Versicherung. u krijgt daar een betrouwbare verzekering die is toegesneden op uw vakantiewoning.