05 Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing . Voor huurders van onze vakantiewoning is een gebruiksaanwijzing in de vakantiewoning aanwezig.

Als u niet weet hoe de vaatwasser of kachel werkt kunnen er ongelukken van komen.

5.1 Gebruiksaanwijzing TV

Zie de aan u toegezonden gebruiksaanwijzing van onze vakantiewoning.

5.3 Voicemail uitzetten.

In het buitenland gaat het gesprek naar de voicemail. Dan betaalt u de doorgeschakelde gesprekskosten via het buitenland. Beluisteren van voicemail vanuit het buitenland : u betaalt het internationale tarief. U belt met de voicemailbox die zich in Nederland bevindt.

5.4 SMS

Als iemand u wilt bereiken kan deze beter even een sms sturen. Dat is het vaste tarief bij het abonnement. Een sms in het buitenland ontvangen is gratis.

5.5 Internet

Sluit alle apps na gebruik. Geen films downloaden, geen youtube. Let op privacygevoelige informatie.

gebruik :  verwarming, kachels, koken : klik hier

5.5 TV Fernseher

In Ferienhaus Frankenau is TV ontvangst geregeld met een schotelantenne en decoder. De gebruiksaanwijzing voor de TV is in de woning aanwezig en wordt na uw reservering aan u toegezonden.

5.6 TV kijken met BVN

Kijk de programma’s van NPO en VRT op je smartphone. Download de BVN app. Of zoek: www.BVN.tv op je smartphone. BVN voor het Nederlandstalig nieuws en programma’s. Met BVN blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Op zondagavond zendt BVN de samenvattingen van de Eredivisie uit.

BVN is op deze wijze alleen buiten Nederland te bekijken
BVN is ook wereldwijd via satelliet te ontvangen. 

5.7 Altijd Internet

Zet uw smartphone op mobiele gegevens. Geen extra kosten meer bij roaming !

WIFI. Maak van uw telefoon een WIFI-hotspot. Als de snelheid te wensen over laat dan kunt ook een datakaartje kopen bij de LIDL in Frankenberg.

Lukt het niet? Verder gratis WIFI bij alle Mc Donald in Frankenberg, Korbach, Bad Wildingen etc.

Wees voorzichtig met downloaden. In Duitsland wordt actief door een gespecialiseerd advocatenkantoor gezocht naar illegale downloads. Een boete voor illegale downloads bedraagt € 800,-.

5.8 KB of MB?

hoeveel MB of KB gebruikt U? En wat kost het? 
1 GB is 1000 MB, 1 MB is 1000 KB.   DUS: 1 GB = 1.000.000 KB en 1000 MB.

Internetabonnementen of bundels worden meestal weergegeven in MB of GB.  Stel je hebt een mobiele internetbundel van 2 GB per maand. Dit abonnement kost je € 28,95.

Hoeveel muziek kun je downloaden in je bundel.

 • 1 muziek bestand (nummer of liedje) vraagt 4,5 MB per bestand.
 • Je downloadt gemiddeld 50 nummers per maand op je mobiel.
 • Dat kost je dan 225 MB.
 • Aangezien je een abonnement hebt voor 2 GB – dat is dus 2000 MB – heb je na het downloaden van deze 50 nummers nog 1775 MB over voor andere internet activiteiten.
 • Het downloaden van muziekbestanden is één van de meest dat verbruikende activiteiten op internet.

5.9 Verbruik?

500 MB per maand is het gemiddelde verbruik

MB of KB’s??
Hoeveel MB ga je per maand gebruiken? Hieronder tref je een lijst aan met MB verbruik per ‘activiteit’.De MB’ en KB’s zijn per uur weergegeven.

 • Youtube = 131 mb
 • Online poker – 15 tot 20 mb
 • Windows Live Messenger met webcam = 90 mb
 • Skypen = 60 tot 72 mb
 • Een programma bekijken = 220 mb
 • E-mailen = per mail 3 tot 10 kb
 • Gewoon surfen = 13,00 mb
 • Pagina bekijken met veel plaatjes = 0,50 mb
 • Met weinig plaatjes = 0,20 mb
 • Muziek downloaden = 4,5 mb (per bestandje)

Een bundel van 1 GB (1000 MB), per maand is meestal voldoende .

5.10 DATA BESPAREN,

Installeer een widget op je startscherm om mobiele data snel in- en uit te schakelen.  

Stel een datalimiet in. 
Stel in welke apps gegevens op de achtergrond mogen binnenhalen. 
Achtergrondgegevens verlopen dan voor deze apps alleen via 5.11 VPN

Beveilig WiFi verbinding met VPN. Hackers maken een devil twin Wi-Fi Hotpot. Wanneer je verbonden bent met een openbare, onbeveiligde WiFi, kan al jouw data – gestolen worden door hackers. Met VPN kun je data beveiligen tegen hackers en spammers.  

5.12 Veilig Surfem

VPN is een beveiligde verbinding voor je internet als je in een café zit op een openbare WIFI-hotspot. Hierna gaat het over de TV, zonder schotel, via internet.  TV kijken in het buitenland via een VPN verbinding.  Als je tv wilt kijken in het buitenland heb je vaak te maken met geografische blokkering. Dit zorgt ervoor dat je niet live tv kan kijken via de app van Ziggo. Tv aanbieders blokkeren gebruikers vanuit het buitenland, omdat zij alleen de rechten hebben om live tv uit te zenden in Nederland.

5.14 IP adres

Op basis van jouw IP adres kunnen ze achterhalen dat je vanuit het buitenland hun app op mobiel of tablet gebruikt. Daardoor krijg je meldingen zoals ; “Deze video is alleen beschikbaar in Nederland” of “Het is niet toegestaan om deze aflevering vanuit uw geografische locatie te bekijken.”

Buitenlandse tv zenders blokkeren ook bezoekers vanuit Nederland.  Dat is jammer. Want in het buitenland is het fijn om Nederlandse tv zenders te bekijken.

Er is een oplossing voor dit probleem. Geografische blokkering kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat het lijkt alsof je vanuit Nederland op het internet zit met een tablet, telefoon of computer.

5.15 VPN

Dit kan met een VPN verbinding. Een soort tunnel die een directe verbinding tot stand brengt tussen twee verschillende computers (of een telefoon, tablet/iPad). Eerst maakt jouw computer (vanuit het buitenland) verbinding met een computer in Nederland. Daarna gaat die computer het internet op. En de tv aanbieder denkt dat je surft vanuit Nederland.Daardoor heb je dus geen last van de geoblocking.

5.16 schoonmaak

DE HUISMEESTER legt uw schone kussensloop en lakens en handdoeken voor u klaar en rekent  daar 10,- per arrangement voor. U mag na overleg ook zelf uw kussens en dekbedden meenemen. Of kussenslopen en lakens. In geen geval gaat u onze kussens en dekbedden gebruiken zonder schone slopen en lakens.

In vakantiewoning Ferienhaus Frankenau is een eindschoonmaak door de huismeester verplicht. Die Endreinigung und Verbrauchskosten werden bar im Ferienhaus bezahlt.

In het frisse voor en najaar en in de winter lopen de stroomkosten op. Maar uw gedrag bepaald hoeveel stroom er wordt verbruikt. In de winter, voor en najaar wordt de gebruikte stroom verrekend met de borg.

5. 17 Huurvoorwaarden

Ferienhaus Frankenau hanteert huurvoorwaarden. Met een annuleringsregeling.  Een reservering wordt definitief na ontvangst van een aanbetaling van 50%.

De sleutelcode wordt aan u doorgegeven na ontvangst van het resterende bedrag.

De huurvoorwaarden zijn opgenomen in onze infomap die in Ferienhaus Frankenau aanwezig is.

5.18 Annulering

Elke annulering van de huurovereenkomst moet direct schriftelijk of per mail aan Verhuurder worden gemeld.  U dient zelf uw annuleringsverzekering aan te spreken.

Afhankelijk van de datum van annulering door de huurder worden de volgende bedragen in rekening gebracht:  – annulering meer dan 6 maanden voor de aanvang van de huurperiode: 50 % van de huur. Annulering tussen de 90e en de 60e dag voor de aanvang van de huurperiode: 50% van de huur. Annulering tussen de 59e en de 30e dag voor de aanvang van de huurperiode: 50% van de huur.

Annulering minder dan 30 dagen voor de aanvang van de huurperiode, geen restitutie. Indien de huurder geen gebruik maakt van het vakantiehuis of deze voor het einde van de huurperiode verlaat, zal er geen restitutie plaats vinden.

Huurder zorgt voor een Reis-, annuleringsverzekering en een ongevallenreisverzekering.

5.19 Toegang tot de woning

De huismeester en de eigenaar hebben het recht de woning te betreden om te controleren of alles naar wens is. En of het juisteaantal huurders in de woning verblijft.

De gemeente Frankenau eist dat bekend is wie in de woning verblijft. Meldegesetz Frankenau. Daarom is de huurder verplicht zijn personalia, en adres door te geven. En het juiste aantal personen dat met hem meereist. Politie en brandweer kunnen dit controleren.

5.20 Annulering door verhuurder

Indien door onvoorziene omstandigheden Verhuurder een huurovereenkomst moet annuleren, dan zal de huurder hiervan onmiddellijk op de hoogte worden gebracht en zal direct de volledige restitutie van alle (aan)betalingen plaatsvinden.

5.21 Route en tips voor goedkoop tanken,

De sleutelcode van de vakantiewoning Ferienhaus Frankenau wordt ook vooraf toegezonden. Ferienhaus Frankenau beschikt over meerdere eigen parkeerplaatsen voor de deur. Er is een bushalte op het vakantiedorp.

Wij hebben een heel aardige huismeester voor het beantwoorden van uw vragen. Hij komt de kosten van de eindschoonmaak en het beddengoed en handdoeken tijdens uw verblijf bij u ophalen. Hij kan u verder adviseren.

Route und Der Schlüsselcode von Ferienhaus Frankenau bekommen Sie nach der Reservierung.  Wir haben eine sehr schöne Hausmeister, Ihre Fragen zu beantworten. Nach vorheriger Absprache kommt er zu den Kosten der Reinigung während Ihres Aufenthaltes in Ihrem

De gemeente dient de weg sneeuwvrij te houden. Bij hevige sneeuwval wordt aangeraden de auto beneden bij de uitgang van het vakantiepark te parkeren.

5.19 Winterbanden 1 oktober tot Pasen

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto’s ook beschikken over een winteruitrusting.  

Het is in Duitsland niet toegestaan op zomerbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Winterbanden en all season banden zijn wel toegestaan. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden. De winterbanden / all seasonbanden moeten voorzien zijn van het M+S aanduiding en/of het sneeuwvlok-symbool. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken.

Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden.  Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven. De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto’s en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen).

Vrolijk Pasen

 

5.20 Haftungsbeschränkung

Die Inhalte dieser Website werden mit größtmöglicher Sorgfalt erstellt. Der Anbieter übernimmt jedoch keine Gewähr für die Richtigkeit, Vollständigkeit und Aktualität der bereitgestellten Inhalte. Die Nutzung der Inhalte der Website erfolgt auf eigeneGefahr des Nutzers. Namentlich gekennzeichnete Beiträge geben die Meinung des jeweiligen Autors und nicht immer die Meinung des Anbieters wieder. Mit der reinen Nutzung der Website des Anbieters kommt keinerlei Vertragsverhältnis zwischen dem Nutzer und dem Anbieter zustande.

5.21 Externe Links

Diese Website enthält Verknüpfungen zu Websites Dritter („externe Links“). Diese Websites unterliegen der Haftung der jeweiligen Betreiber. Der Anbieter hat bei der erstmaligen Verknüpfung der externen Links die fremden Inhalte daraufhin überprüft, ob etwaige Rechtsverstöße bestehen. Zu dem Zeitpunkt waren keine Rechtsverstöße ersichtlich. Der Anbieter hat keinerlei Einfluss auf die aktuelle und zukünftige Gestaltung und auf die Inhalte der verknüpften Seiten. Das Setzen von externen Links bedeutet nicht, dass sich der Anbieter die hinter dem Verweis oder Link liegenden Inhalte zu Eigen macht. Eine ständige Kontrolle der externen Links ist für den Anbieter ohne konkrete Hinweise auf Rechtsverstöße nicht zumutbar. Bei Kenntnis von Rechtsverstößen werden jedoch derartige externe Links unverzüglich gelöscht.

5.22 Urheber- und Leistungsschutzrechte

Die auf dieser Website veröffentlichten Inhalte unterliegen dem deutschen Urheber- und Leistungsschutzrecht. Jede vom deutschen Urheber- und Leistungsschutzrecht nicht zugelassene Verwertung bedarf der vorherigen schriftlichen Zustimmung des Anbieters oder jeweiligen Rechteinhabers. Dies gilt insbesondere für Vervielfältigung, Bearbeitung, Übersetzung, Einspeicherung, Verarbeitung bzw. Wiedergabe von Inhalten in Datenbanken oder anderen elektronischen Medien und Systemen. Inhalte und Rechte Dritter sind dabei als solche gekennzeichnet. Die unerlaubte Vervielfältigung oder Weitergabe einzelner Inhalte oder kompletter Seiten ist nicht gestattet und strafbar. Lediglich die Herstellung von Kopien und Downloads für den persönlichen, privaten und nicht kommerziellen Gebrauch ist erlaubt.

Die Darstellung dieser Website in fremden Frames ist nur mit schriftlicher Erlaubnis zulässig.

5.23 Datenschutz

Durch den Besuch der Website des Anbieters können Informationen über den Zugriff (Datum, Uhrzeit, betrachtete Seite) gespeichert werden. Diese Daten gehören nicht zu den personenbezogenen Daten, sondern sind anonymisiert. Sie werden ausschließlich zu statistischen Zwecken ausgewertet. Eine Weitergabe an Dritte, zu kommerziellen oder nichtkommerziellen Zwecken, findet nicht statt.

Der Anbieter weist ausdrücklich darauf hin, dass die Datenübertragung im Internet (z.B. bei der Kommunikation per E-Mail) Sicherheitslücken aufweisen und nicht lückenlos vor dem Zugriff durch Dritte geschützt werden kann.

Die Verwendung der Kontaktdaten des Impressums zur gewerblichen Werbung ist ausdrücklich nicht erwünscht, es sei denn der Anbieter hatte zuvor seine schriftliche Einwilligung erteilt oder es besteht bereits eine Geschäftsbeziehung. Der Anbieter und alle auf dieser Website genannten Personen widersprechen hiermit jeder kommerziellen Verwendung und Weitergabe ihrer Daten.

5.24 Besondere Nutzungsbedingungen

Soweit besondere Bedingungen für einzelne Nutzungen dieser Website von den vorgenannten Nummern 1. bis 4. abweichen, wird an entsprechender Stelle ausdrücklich darauf hingewiesen. In diesem Falle gelten im jeweiligen Einzelfall die besonderen Nutzungsbedingungen.

5.26 Tips om energiezuiniger te worden

Een aantal praktische energie bespaartips voor onze woning:
1. Koken met het deksel op de pan bespaart 20% energie ! Geen te kleine pan op een groot vuur.
3. Zet elektrische apparaten die je niet gebruikt volledig uit (dus niet op stand-by modus!).
4. Haal opladers en adapters van laptops, tablets en smartphones na gebruik uit het stopcontact.
5. Zet de verwarming een tandje lager, en trek een lekkere dikke trui aan.
7. Voorkom dat er lichten aanstaan in ruimten waar je niet aanwezig bent. Dit is in de praktijk makkelijk uit te voeren.

info@ferienhausfrankenau.nl
Vlaggen

5.29 Besparingstips

Laat heet water op de kookplaat staan en gebruik dit na het eten om de afwas te doen of de hele vieze vaat af te spoelen. Spoel de borden en zet de vaatwasser op 1 uur.

De warmte in een oven blijft lang hangen. De warmte van de oven al dan voor een groot deel de huiskamer in gaan en deze verwarmen.

 Geld besparen door met het deksel op de pan te koken. Gebruik niet te veel water. Hoe meer water je gebruikt, hoe langer het duurt voordat het aan de kook is.

Een magnetron werkt energiezuiniger dan een oven. De oven moet namelijk eerst voorverwarmd worden.

Tip

Is het bakken bijna klaar? Zet dan de elektrische kookplaat uit. Deze blijft nog lang warm. Met de restwarmte kan je nog even doorbakken en koken.

Hoe groter de pan, hoe meer water er in moet, hoe langer je nodig hebt om te koken en dus hoe meer energie u verbruikt. Je bespaart hiermee dus niet alleen water maar ook nog eens stroom en/of gas.

Haal je diepvriesproducten tijdig uit de vriezer. De producten kunnen dan zelf langzaam buiten de vriezer ontdooien. Bespaar extra stroom die nodig geweest was door te ontdooien in de magnetron.

Draai geen klein afwasje op de zware stand van de vaatwasmachine. Het bespaart veel gas, elektriciteit en water om een paar kopjes even met de hand af te wassen. Wacht dus tot de vaatwasser vol is.

Zorg ervoor dat de koelkast stofvrij is door stofnesten achter de koelkast weg te halen. Hierdoor kan de lucht makkelijker circuleren. Alle kleine beetjes helpen om te besparen op de energierekening.

TIp

Laat de koelkast niet te lang open staan. Haal in één keer alles uit de koelkast wat je nodig hebt en sluit de koelkast weer. Kunt u niet alles tegelijk meenemen, zet dan de rest even op het aanrecht. Hetzelfde geldt voor het naar de koelkast brengen van etenswaren. Verzamel eerst alles op het aanrecht naast de koelkast en zet dan alles er in één keer in.

Bespaar veel energie door geen hete etenswaren in de koelkast te zetten. Het kost veel elektriciteit om de warme etenswaren in de koelkast af te koelen. Het is ook niet bevorderlijk voor de houdbaarheid van de producten die er al in staan.

Ontdooi de vriezer en/of het vriesvak in de koelkast regelmatig. Veel ijsafzetting in de vriezer kost een hoop extra stroom. Hierdoor sluit de vriezer sneller en met veel ijsafzetting in de vriezer kan er ook nog eens minder in.

Koop een (energiezuinige!) vriezer. Je kunt dan vaker goedkoop in het groot inkopen en vervolgens wat je over hebt invriezen. Met een groot gezin heb je de vriezer al snel terugverdiend. Vergeet niet de vriezer schoon te houden en regelmatig te ontdooien. Een vriezer die vol zit met aangegroeid ijs verbruikt meer energie en gaat minder lang mee.

Haal de stekker uit het stopcontact van elektrische apparaten die je moet opladen. Vaak blijven deze de hele dag door stroom verbruiken, hetgeen energieverspilling is.

Heb je goedkope nachtstroom en weekendstroom? Maak daar dan gebruik van! Je kunt veel bezuinigen op je elektriciteitskosten door de vaatwas en de kledingwas in de avond en het weekend te draaien. Ook kan je een mobiele telefoon en batterijen avonds en in het weekend opladen. Maak hier een gewoonte van. Gebruik desnoods een tijdklok.

Tip

Warm water moet verwarmd worden in een ketel en komt vaak van zolder. Dit kost veel energie en extra water. Je kunt veel van deze energie besparen door minder warm water te gebruiken.

Draai je wasjes op het moment dat je goedkope stroom hebt. Dus zoveel mogelijk in het weekeinde of vroeg in de ochtend. Wil je uitslapen, gebruik dan een tijdklok. Gebruik een waterslot op je vaatwasser en wasmachine om te voorkomen dat bij afwezigheid plotselinge lekkages leiden tot grote schade.

Draai alleen maar een was of een vaat als de wasmachine of de vaatwasser vol is. Koop desnoods wat extra servies. De borden gaan natuurlijk heel lang mee en je verdient het extra servies terug door minder wasbeurten te draaien. Let op! Alleen wasjes draaien in de daluren met goedkope stroom.

TIP

Besparingstips voor het gebruik van de wasmachine: kleding wassen kost veel energie. Gebruik de wasmachine dus volgens voorschift. Dit levert zowel een water als elektriciteitsbesparing op. De grootste besparingstip voor energiebesparing is om op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. En natuurlijk kunt u elektriciteit besparen door te wassen met volle wastrommel.

in plaats van een wasdroger. Wasdrogers kosten vaak enorm veel stroom! Deze besparingstip levert een gemiddeld gezin een jaarlijkse elektriciteit bezuiniging op van vele honderden euro’s.

Vervang je gloeilampen in huis door LED.

Doe lampen uit zodra je een kamer verlaat. Dit geld natuurlijk ook voor een TV of computer die nog op stand-by staat, en tenslotte de verwarming.

Haal adapters die je niet gebruikt uit het stopcontact. Deze blijven namelijk stroom gebruiken ook al gebruik je ze niet. Zolang de stekkers in het stopcontact zitten verbruiken ze stroom.

Koop energiezuinige apparatuur. Alle apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Zelfs al zou je oude koelkast het op dit moment nog goed doen is het toch verstandig om te investeren in een nieuwe energiezuinige.

Tip

Deze tips om te besparen hebben we al eerder opgenomen op zobespaarjegeld.nl. Uitzetten van apparatuur die je niet gebruikt. Zet de stand-by knop van de TV en de computer uit als je weg gaat of naar bed. Dit bespaart tientallen euro’s aan electra per jaar.

Koop stekkerdozen met een aan- en uitschakelaar. Zo kan je een aantal apparaten tegelijk uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt. Ook voor als je op vakantie gaat is dit heel handig. Vaak zit in de schakelaar een rood lampje zodat je het niet kan vergeten.

Kijk bij de aankoop van een elektronisch apparaat ook naar het verbruik. Zo verbruikt een plasma TV minder energie dan een LCD TV. Zeker wanneer je apparaten heel veel gebruikt besparen energiezuinige apparaten heel veel elektriciteit per jaar.

De displays van apparaten en klokken met een memory chip verbruiken vele procenten van de energie binnen uw huishouden. Zet ze uit wanneer u ze niet gebruikt en haal de stekker uit het stopcontact.

Tip

Lees de bijsluiter van apparatuur die u koopt goed door. Onderzoek heeft uitgewezen dat haast niemand dit doet. In de bijsluiter zijn vaak al verschillende besparingstips voor elektriciteit opgenomen. Ook vindt u tips om de apparatuur efficiënt te gebruiken en goed te onderhouden.

Ligt je woning gunstig ten opzichte van het zuiden? Dan kan je wellicht veel energiekosten besparen met de aanschaf van zonnecollectoren. Hiervoor krijg je ook nog eens subsidie. Informeer bij je gemeente, energieleverancier, de overheid of bij de leveranciers van zonnepanelen.

Denk eens na over een zonneboiler. De zon verwarmt het water in de boiler gratis, waardoor je energie en dus elektriciteit bespaart op de verwarmingskosten. Met een zonneboiler wordt eigenlijk het warme water dat je gebruikt voorverwarmd door de zon voordat het de verwarmingsketel in gaat. Hierdoor kost het minder energie om het tot gebruikstemperatuur te verwarmen.

Pleeg regelmatig onderhoud aan de CV ketel. Een goed onderhouden CV ketel werkt efficiënter en gebruikt hierdoor minder energie. Een goed onderhouden CV ketel gaat ook nog eens langer mee.

Elektrische kachels verbruiken doorgaans meer energie dan de centrale verwarming. Probeer hier dus zo min mogelijk gebruik van te maken. Gebruik een elektrisch kacheltje alleen om bij te verwarmen of wanneer je slechts één kleine ruimte wilt verwarmen.

Een waterbed kost veel stroom. Zorg daarom dat het waterbed overdag minder verwarmd wordt. Zorg er ook voor dat het waterbed aan de vloerkant goed is geïsoleerd en aan de bovenkant goed is afgedekt met bij voorbeeld een dekbed.

5. Gebruiksaanwijzing

Zet wanneer je op vakantie gaat zoveel mogelijk elektrische apparaten uit. Haal de stekkers uit het stopcontact, want veel apparaten blijven stroom verbruiken ook al zijn ze niet in gebruik.

Wanneer het mogelijk is om op school, op het werk of op de sportvereniging te douchen, doe dit dan. Hiermee kan je zelf niet alleen op jaarbasis duizenden liters water besparen, maar ook nog eens op de energiekosten om dit water te verwarmen. Dit levert als snel een bezuiniging op van honderden euro’s per jaar door het besparen van water, gas en elektriciteit!

Douche niet langer dan 5 minuten per keer. Schoon is schoon. Extra tip: er zijn handige zandlopertjes met een zuignapje die je in de douche kan bevestigen. Of gebruik een kookwekker. Bij een groot gezin voorkomt dit ook nog eens rijen voor de badkamer.

Bespaar stroom in de tuin door tijdschakelaars te gebruiken voor bijvoorbeeld de fontein, de verlichting en de waterpomp. Gebruik voor de buitenlamp een bewegingssensor. Deze bezuinigingstip levert jaarlijks een leuke besparing op.

Maak gebruik van het internet voor besparingstips door het zoeken naar tips om te besparen. Google besparingstips, google Tips om te bezuiningen of google bezuiningen tips.

PRIVACYVERKLARING

Gebruiksaanwijzing