Brand

Brand (07.05)

Brand in het Kellerwald voorkomen en bestrijden. Wat moet u nalaten of doen.

Open vuur is overal verboden. BBQ nooit in droog gras. Altijd op beton of stenen. Ga geen onkruid wegbranden met een brander. Het Feriendorf Frankenau is bijna uitgebrand nadat een huiseigenaar de bermen met een brander onkruidvrij wilde maken. Dankzij een alerte buurman, die toevallig een tuinslang aan een buitenkraan had kon erger worden voorkomen.

Bij een bosbrand is de vluchtroute van belang. Komt de brand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. Zo verklein je de kans dat de brand je inhaalt. Ga naar een veilige plek. Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door.

Kroonvuur in de hogere bomen, kan zich met wind razendsnel verspreiden omdat er veel zuurstof bij de brandbare dennennaalden, takken en bladeren kan komen. Zeker wanneer er wind waait en/of de brand zich op een heuvel naar boven beweegt kunnen zeer grote snelheden tot wel 60 km/u worden bereikt. Het Feriendorf heeft heel wat dichte bebossing waardoor een brandrisico groot is.

Een bosbrand kun je bestrijden door het bos nat te spuiten, zodat het hout moeilijker brandt. Omdat bossen heel groot zijn is dat niet altijd mogelijk. Als er een bosbrand is, wordt er ook weleens voor gekozen om een deel van het bos te kappen. Dan kan de brand zich niet verder verspreiden.

Bosbranden ontstaan in de droge zomers door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten ‘droge brandstof’, zoals zaagsel en bladeren.

Helaas ontstaat 90 procent van de branden door menselijk toedoen. Af en toe leidt een blikseminslag tot een brand, maar in de meeste gevallen zijn weggegooide sigaretten de oorzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *