schimmel

Schimmel (07.03)

Schimmel in uw vakantiewoning. Dat is slecht voor uw gezondheid. Maar ook voor de woning. Hoe komt u er aan? En hoe komt u er van af? Voorkomen is beter als genezen. Gebruik antischimmel verf, zorg voor ventilatie, laat de binnenmuren niet afkoelen onder 16 graden, gebruik geen latex verven.

Hoe ontstaat schimmel?

De oorzaak ervan is een te lage temperatuur van de muur. Daarnaast kan in de badkamer en in de keuken en bij de wasmachine de luchtvochtigheid te hoog worden.

Bij enkel glas condenseerde het teveel aan vocht op het glas en het water liep eraf. De luchtvochtigheid nam daardoor af. Maar met dubbel glas kan het vocht niet meer op het raam condenseren. Bij een slechtgeïsoleerde koude muur condenseert het water op en in de muur.

Het plaatsen van dubbel glas zonder na te denken over isolatie levert gegarandeerd schimmel op. Kieren en scheuren in de gevel? Dan heeft isolatie geen enkele zin. Dus enerzijds alles muis en luchtdicht, en tegelijk zorgen voor ventilatie en droge lucht.

vochtigheid

ISOLEREN

Ventileren hoort bij Isoleren en schimmel. Isoleren in principe altijd en alleen aan de buitenzijde. Dus inderdaad inpakken. Maar bij bestaande gebouwen lukt dat niet meer. Elke kier of scheur naar de buitenlucht maakt de isolatie waardeloos.

Maar eerst wellicht het laaghangende fruit om geld op uw energienota in de vakantiewoning te besparen en schimmel te voorkomen.

Verwijderen

Verwijderen van schimmel, altijd nat. Anders ademt u de stuivende schimmelsporen in. Gebruik een Mondkapje en handschoenen. Sodaoplossing, bleekwater, spiritus (=alcohol). Laat het middel een dagje inwerken. Zorg voor voldoende ventilatie als je aan de slag gaat.

Voorkomen van schimmel

De binnen en buitenmuren moet u droog zien te houden. En binnen op een temperatuur van circa 17 graden. Zet u een kast voor een buitenmuur, dan wordt het achter de kast te koud, vocht condenseert daar. Gebruikelijk is dan schimmel achter de kasten.

Schimmelweren door impregneren

Geen LATEX en behang maar schimmelwerende putz erop. Met name op de muren van keuken en badkamer. Op de buitenmurengevelimpregneer.

Er zijn vele producten voor de schimmelverwijdering.

HOE ZIT HET ECHT

Teksten van de heer Michel Sjardijn

Specialist gevelrestauratie., ecologische bouw, historische restauratie mortels , decoratieve wanden, zoals wanden van natuursteen, sloopstenen hergebruik. Venetiaanse pleisters, marmorino’s, tadelaks, marmer wanden, thermisch isolerende wanden van hennep en kalk, allerlei eigen soorten verven, maak en controleer bestekken en adviezen aan restauratie architecten etc.
Raakvlakken met chemie, bouwkunde, kunst, natuurkunde, geologie, weer etc.

Er zijn grofweg 3 verschillende typen huizen.

Type 1 tot 1930.

Van duizend(en) jaren geleden tot aan 1930. De steensmuren. Dikke compacte muren gemetseld met kalkmortel ( leem / klei / hout / natuursteen ).
Al deze wanden waren van origine ademend.

Type 2 vanaf 1927

Na 1927 kwam de 1ste cement fabriek, de ENCI in Limburg ( Eerste Nederlandse Cement Industrie. De zuiverste pure luchtkmortel verhard 1 mm per maand. Ofwel 1cm per jaar.
Zodoende kon er met kalkmortel niet halfsteens gebouwd worden. Maar toen eenmaal de 1ste cement fabriek kwam kon er opeens wel halfsteens gebouwd worden omdat cement een veeeeeel snellere aanvangsnelheid van verharding heeft. Zodoende kon men overgaan op het sneller half steens bouwen. Dus een binnenmuur van kalkzandsteen ( afgestuct met slappe kalkmortel en blauwpleister), dan de spouw en de buitenmuur met open stootvoegen.

Wederom bij dit type 2 bouw, alsmede type 1, kan het leefvocht van binnen in huis ( koken, douchen, wassen, adem halen etc ) de ademende muur in trekken en naar buiten verdampen.

Type 3 vanaf 1980

En dan hebben we nog type 3: vanaf ongeveer de jaren ’80, waarin de binnenwanden van gestort beton is gemaakt.
Deze wanden zijn dan ook niet meer ademend. En vandaar dat bij dit soort woningen je overal mechanische afzuiging vindt om het vocht af te zuigen.

Veelal van de mensen, zowel bouwkundige adviesburo’s alsmede mensen die werken in de bouw als schilders, stucadoors, metselaars, groothandels etc denken hierin geheel verkeerd, geven de verkeerde adviezen en uitvoeringen wat juist schadelijk is en problemen geeft.

Natuurkunde en schimmel

Allereerste zijn een aantal natuurkundige wetten hierin van belang:

  1. Warme lucht stroomt altijd naar koude lucht.
  2. Als we een object hebben met meer dan 5 graden temperatuur verschil dan treed er condensatie op bij de koudste delen. Denk bv dat het in de zomer buiten 30 graden is met strak blauwe lucht. Vul een glas met koud water met paar ijsblokjes. Wat gebeurt er op de buitenkant van het glas?
    Glas wordt kledder nat aan de buitenkant. De watermoleculen condenseren op het koude vlak.
  3. Warme lucht kan meer watermoleculen in gasvormige toestand bevatten dan koude lucht.

Bovenstaande wetten zijn van belang voor vocht transport en condensatie.
Er zijn nog meer factoren van belang. Denk hierin aan de temperatuur van de zee en rivieren.

Schimmel heeft een aantal basis ingrediënten nodig om te kunnen groeien.
Schimmel heeft vocht nodig plus houdt van koolstof houdende materialen. Denk hierin oa aan latex, kit, hout en behangpapier.

Veelal denken mensen dat het vocht in hun huis alsmede de Schimmel wordt veroorzaakt door het vocht van buiten en dat vocht van buiten door hun muren komt.
Maar dat heeft er weinig mee te maken.

Vocht is leefvocht

Het vocht in huis produceren ze zelf en is hun eigen leefvocht.
Zo rond half oktober dalen de temperaturen buiten.
Binnen in huis is het bv 20 graden, buiten 10 graden. Met als gevolg dat vocht op de koude delen gaat condenseren.

Vandaag de dag zijn de meeste wanden binnen afgewerkt met gips (gips zuigt water op en is oplosbaar in water) en daarna een laag met latex of behang papier. Beide lekkere voedsel voor Schimmel.
Tevens is latex niet ademend met als gevolg dat het vocht niet weg kan.

Ik maak dan ook allerlei wanden die niet kunnen schimmelen!
De wanden die ik maak zijn puur natuur, ecologisch en ademend en dat wisten ze vroeger ook al.

Ten eerste hadden de huizen vroeger enkel glas. En bij enkel glas was dat het koudste punt met als gevolg dat de condensatie optrad op het glas.

Tegenwoordig hebben de meeste huizen dubbel glas met als gevolg dat het koude punt nu niet meer het glas is, maar zich verplaatst naar de muren die in contact staan met buiten.

Ten tweede waren de huizen vroeger Veelal afgestuct met leem of met kalkmortel.
Beide super ademende producten waarin het vocht in trekt. En tevens wordt hierin het water naar buiten gebufferd. Dat komt door het hoge Blaine getal van kalk, ( fijne deeltjes van het materiaal).

Kalk is alkalisch en is scheikundig een Base. Heeft een PH van 13.
Zodoende is kalk: schimmel en bacterie dodend en kan schimmel hier niet op groeien.

( Zo kalkte de boeren minimaal eens per jaar hun stallen om de bacteriën te doden )

Sjardijn maakt zelf ecologische wanden, puur natuur en gezond. En elk materiaal kan ook weer gelijk terug gegeven worden aan moeder natuur.
Voor zowel de tuin is het dan ook een directe grondstof.
Elke boom, plant, mens en dier heeft calcium carbonaat nodig. Voor de bomen als transportmiddel voor hun voedsel, voor de vogels en slakken voor hun botten en eieren etc.

GEEN SCHIMMEL

Om geen schimmel op de wanden te krijgen zijn volgens Hr Sjardijn een aantal dingen van belang:

  1. Ventileren en ventileren (denk aan s’ochtends als je wakker wordt om even de ramen minimaal 15 minuten open te zetten. Ook in de winter. Dan kan het vocht weg.
    Mensen doen dat veelal niet daar ze dan bang zijn dat alle warmte verdwijnt. Maar vochtige lucht is moeilijker op te warmen / kost meer energie dan droge lucht op te warmen.
  2. De juiste materialen op de wanden als bv kalk / kalkverf / kalkstucwerk en combinaties hierin. Leem / klei is ook super ademend en kan goed water opslaan, maar is alleen niet alkalisch en heeft die hoge PH waarde niet.
    Kan dan niet meer schimmelen.
    Ook speelt hierin de oppervlakte vergroting een rol.
  3. Temperatuur is een ander belangrijk punt.
    Warme lucht kan immers veel meer vocht in gasvormige toestand bevatten dan koude lucht. In gasvormige toestand zijn de water moleculen en zuurstof moleculen zo klein dat ze zich door elke poriën vrij kunnen bewegen.

Tip van Sjardijn: blijf weg van alle chemicaliën. Doet meer kwaad dan dat het goed doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *