FerienDORF Frankenau is de officiële naam. Dus niet FerienPARK Frankenau. De woningen liggen aan de openbare weg in de gemeente Frankenau. Volgens het bestemmingsplan mag je er niet permanent wonen.

Nationalparkstadt Frankenau
Het stadje Frankenau ligt naast het Nationalpark Kellerwald-Edersee. In het Landkreis Waldeck-Frankenberg. In de deelstaat Hessen.
De Stadt heeft 5 Stadtteilen. Namelijk: Allendorf, Altenlotheim, Dainrode, Ellershausen und Louisendorf. In Frankenau wonen 3.500 inwoners. De stad ligt in de vakantieregio Kellerwald Edersee. Erlebnisregion Kellerwald Edersee.
Noord Hessen

Duitsland is verdeeld in deelstaten. Hessen is een deelstaat. De deelstaat Hessen is onderverdeeld in diverse Landkreis. Landkreis Waldeck-Frankenberg is een Landkreis in de Duitse deelstaat Hessen. Hessen heeft een oppervlakte van 1850 km² . En telt 156.460 inwoners. Kreisstadt is de stad Korbach. De volgende steden liggen in het Landkreis Waldeck-Frankenberg. Bad Arolsen, Bad Wildungen, Battenberg- Eder, Diemelstadt, Frankenau, Frankenberg (Eder), Gemünden (Wohra), Hatzfeld Eder, Korbach, Lichtenfels, Rosenthal, Volkmarsen, Waldeck.
Frankenau ligt niet in het Sauerland
Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. De naam Sauerland verscheen voor het eerst in 1266 in schrift als ‘Suderland’. Het wegvallen van de ‘d’ gebeurde vanaf 1400.
De betekenis: Sauerland = zuidelijk land. Door de natuur tussen de bergen en heuvels, bij Nederland vormt het een reisbestemming voor veel Nederlanders.
De hoogte in het Sauerland varieert van ongeveer 200 m tot ruim 840 m in Hochsauerland. Dat is de omgeving van Winterberg. Daar ligt de Kahler Asten hoogte 841,9 m. De Langenberg is 843,2 m hoog. De hoogste berg van het Sauerland.
Feriendorf op een hoogte van 450 meter
In het Sauerland ontspringen rivieren. Onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, recreatie en of energievoorziening.
Het Feriendorf Frankenau ligt op circa 260 kilometer van Arnhem.


Ligging
Bij het op 1 na grootste stuwmeer van Duitsland. Wandelen, fietsen, watersport, golfsport en zwembaden. Winkels, cultuur en grote steden.
Op één kilometer afstand van het kleine stadje Frankenau ligt het Feriendorf Frankenau. Tegen het zuidelijk deel van het Sauerland op ongeveer 375 km afstand van Utrecht. Het Feriendorf ligt tegen een helling en heeft een mooi uitzicht over het dal. En grenst direct aan het Nationaalpark Kellerwald Edersee.
Vanuit onze woning loopt u in het nationaal park Kellerwald-Edersee.
De UNESCO zette in 2011 het Kellerwald-Edersee als de “Oude beukenbossen van Duitsland” op de lijst van werelderfgoed.
Het Feriendorf bestaat uit 185 vrijstaande vakantiewoningen. De woningen liggen aan de openbare weg. Er is openbare verlichting. Vrijstaande vakantiehuizen. Ruime appartementen, in vakwerkhuizen. Per vakwerkhuis zijn er twee appartementen.
Een op de begane grond en een op de bovenverdieping. De vakantiewoningen in Feriendorf Frankenau verschillen qua inrichting, omdat ze in bezit zijn van particuliere eigenaren.

Verhuur


Sommige eigenaren op het park verhuren hun huis zonder tussenkomst van reisorganisaties. Hierdoor kunnen zij de prijzen laag houden. Er zijn tenminste 30 particuliere verhuurders met een eigen website. De receptie en het restaurant op het park zijn gesloten. De beheerder is vertrokken.
Geschiedenis
In 1978 heeft de gemeente FRankenau het eerste bestemmingsplan “Feriendorf am Sternberg “vastgesteld. Het Feriendorf werd gezien als een toeristisch zwaartepunt in de vakantieregio. De hexenhuizen beneden het park dateren dus uit 1978.
In de eerste jaren mochten er geen auto’s op het park worden gezet. Na het lossen moest men de auto op de grote parkeerplaats onderaan het park zetten.
1989 Na de val van de Muur kwamen veel Oost-Duitsers naar het westen. Er was een gebrek aan woonruimte voor deze economische vluchtelingen.
1990 Bouw door gemeente van de Zweifamilienwohnungen voor de Russichse Duitsers, dus de appartementen worden dan bijgebouwd. Er was ook een scheiding tussen de hexenhuizen en de appartementen.
2001 Een tiental jaren later vertrekken de Ossies uit Frankenau, ze hebben elders werk en woningen gevonden. De gemeente wil verkopen. Een Nederlander Gerard Berndsen, werpt zich op als makelaar. Hij adverteert in Nederland en België met deze relatief goedkope vakantiewoningen. Nederlanders kopen de appartementen-woningen van de gemeente.

2008 Waterschade door bevroren leidingen in nummer 231. In 229 springen de bevroren leidingen, voor 50.000,- waterschade.
2009 De crisis in Europa treft ook Feriendorf Frankenau. Vele faillissementen en verwaarloosde vakantiewoningen en dumpprijzen. Dat is inmiddels allemaal alweer vergeten. de prijzen lopen op.
2012 Beeldkwaliteitsplan

Volksduitsers
Volksduitsers herinneren het verenigde Duitsland nog jaren lang aan de gevolgen van Hitlers oorlog. Volgens een redelijk nauwkeurige schatting van de regering in Bonn wonen er nog vier miljoen Volksduitsers ten oosten en zuid-oosten van de Duitse grens. Zoals in Rusland en de Oekraïne.
In oktober 1990 komen er jaarlijks honderdduizenden alsnog ‘heim ins Reich’. In 1991 is een maximum vastgesteld van 230 duizend per jaar.
Potsdam
De stroom van Volksduitsers naar West-Europa is de afsluiting van de grootste volksverhuizing die Europa heeft gekend. Na de besluiten van Potsdam in 1945 moesten ruim 2,5 miljoen Russen, 2,5 miljoen Polen en meer dan 8 miljoen Duitsers verhuizen.
Tussen 1945 en 1949 kwamen er meer dan 12 miljoen naar het westen. De meesten waren oorspronkelijk Duitse staatsburgers, woonachtig in de gebieden ten oosten van de Oder en de Neisse. Door Potsdam werden deze ‘Rijksduitsers’ ineens ook Volksduitsers. In de jaren tot de Duitse vereniging, slaagden er nog eens twee miljoen in een uitreisvisum te bemachtigen. Overigens vluchtten in die periode ook nog 3,25 miljoen Duitsers uit de Russische bezettingszone (vanaf 1949 DDR) naar de Westduitse Bondsrepubliek.
Vluchtelingen
Tot 1995 kwamen vijftien miljoen Volksduitsers naar het westen. Dat is bijna 20 procent van de huidige Duitse bevolking. In de deelstaat Hessen (5,6 miljoen inwoners) bestaat bijna 40 procent van de bevolking uit ‘Aussiedler’.
De eerste Duitsers emigreerden reeds in de twaalfde eeuw naar Hongarije en het huidige Tsjechië en Roemenië. Tijdens het bewind van de Habsburgse keizerin Maria Theresia ontstond in Zuidoost-Europa een Duitse nederzetting, met een paar miljoen inwoners.
Duitsers die aan deportatie ontkwamen werden in januari 1945 alsnog naar Siberië gebracht. Pas in 1990 kregen de Volksduitsers hun minderheden-status terug. Officieel waren zij niet langer zonder uitzondering ‘fascisten’.
De huidige generatie van Volksduitsers passen niet bij het moderne Duitsland. Als de Volksduitsers al een woordje Duits spreken, is het een soort dialect. Dat hun betovergrootouders hebben meegenomen van het Duitse platteland. Naar hun vaardigheden is geen vraag. Volksduitsers zijn in feite de nieuwe ‘gastarbeiders’.
Wonen?
Je mag niet permanent in het Feriendorf “wonen”. Dus als je er gaat wonen moet je elders gevestigd zijn. Met een officieel postadres. Dat neemt niet weg dat er personen permanent op het park wonen. Zij hebben een postadres elders. De gemeente handhaaft het bestemmingsplan niet.
