glasvel

Glasvezel 5G (08.01)

Glasvezel in uw vakantiewoning ? We kunnen niet meer zonder internet. Alles gaat sneller en de techniek blijft dat mogelijk maken. Wat is Glasvezel, wat is 5G en waarom zou u zich daarop aansluiten? Hebt u echt behoefte aan een nog hogere snelheid. En dus hogere kosten? Zijn er alternatieven die ook goed zijn?

Beter één internetsignaal in de lucht dan tien uit de grond. En voor echt snel internet heb je per se glasvezel nodig. Allebei niks van waar.

Welke snelheid heb je nodig?

Hoewel er tegenwoordig door providers trots wordt verkondigd dat snelheden van 1000 Mbits haalbaar zijn, is dit een snelheid die nagenoeg niemand écht nodig zal hebben. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbits.

Met 100 Mbits kun je op 4k streamen, op sociale media browsen en online gamen, allemaal op twee apparaten tegelijkertijd. Heb je een groter huishouden, met bijvoorbeeld meerdere gamende kinderen? Dan kun je snellere pakketten gaan verkennen.

Let op !!!! hoe sneller je internet hoe meer je betaalt, ook als je het niet gebruikt.

In onze vakantiewoning hebben we mobiel internet, dus geen enkele kabel. En alles werkt prima. En als iets goed werkt, ook de smart TV, dan vooral niets veranderen, dat is mijn mening. Vooral niet als het duurder gaat worden. Dus wij nemen geen glasvezel, omdat het volgens mij niet nodig is.

Koper wordt afgesloten?

Hebt u internet via een koperleiding? En wordt u bedreigt dat de koperleiding over enkele jaren wordt afgesloten? Laat u niet gek maken.

Hebt u internet via de bestaande ADSL kabel en u hebt geen problemen met uw internetsnelheid, dan lijkt een overstap overbodig. U kunt ook overstappen naar een mobiele internetverbinding. En we hebben ook al Starlink.

Denkt u eens hoe op al die schepen internet en Wifi komt. Zonder kabels. En hoe hebt u internet in een vliegtuig ?

2 soorten internetverbindingen:

  • vaste internetverbindingen, zoals ADSL kabel- en glasvezelverbindingen en
    • mobiele internetverbindingen zoals 4G en 5G.

Een van de grootste verschillen is de manier waarop verbinding wordt gemaakt per apparaat. Bij mobiele verbindingen, zoals uw telefoon, is er per device een directe verbinding met het internet, en per device een bijbehorend abonnement nodig. Voor 5G-verbindingen zullen de devices die verbonden moeten worden, uitgerust moeten zijn met een 5G-modem. Dit is voor het overgrote deel van de devices nog niet het geval.

Glasvezel

Glasvezel is een vast netwerk. Kabels in de grond naar binnen. Het oude vast ADSL netwerk is dan overbodig. Glasvezel netwerk wisselt data uit door middel van lichtsignalen. Zo internet je dus letterlijk met de snelheid van het licht! Dit is veel sneller dan de stroomsignalen waarmee andere vaste netwerken data uitwisselen.

5G

5G is het nieuwe mobiele netwerk. 5G is de opvolger van 4G, het is een compleet nieuw netwerk. 5G moet voor heel Nederland supersnel mobiel internet bieden. Daarom zijn steeds meer apparaten 5G ready. Tegelijkertijd moet het ook andere draadloze apparaten van stabiel internet voorzien. Dus uw mobiele telefoon, handy en zelfrijdende auto’s die met elkaar in verbinding staan en zo dichter op elkaar kunnen rijden.

Glasvezel en 5G

Zonder vast glasvezel netwerk is er geen 5G mogelijk. 5G is draadloos mobiel internet, maar de 5G-zendmasten moeten zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Glasvezel is als enige vaste netwerk naar de antenne snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid die via 5G draadloos leverbaar is. In Nederland kun je glasvezel nemen met een snelheid tot wel 1 Gbit/s. Dit is ook de snelheid die straks mogelijk is via 5G op een mobiel apparaat, uw telefoon.

4G

4G is het mobiele netwerk dat nu beschikbaar is voor uw telefoon. Prima om video’s te streamen en elkaar foto’s te sturen, maar niet snel genoeg voor toekomstige mogelijkheden. In een zelfrijdende auto wil je niet dat je auto vanwege een te langzame reactietijd zijn snelheid te laat aanpast als de zelfrijdende auto voor je remt. Daarom krijgt 4G in 5G een opvolger. De reactietijd van 5G is namelijk altijd maar een paar milliseconde. Snel genoeg om op tijd te reageren.

Kun je glasvezel vergelijken met 4G of 5 G? Nee, want glasvezel is vast internet en 4G mobiel internet. Glasvezel is van de twee het snellere, stabielere internet. Oké, het is een vast netwerk, maar hiermee krijg je wel al een voorproefje van de mogelijkheden van 5G. Glasvezel vormt namelijk de basis van het toekomstige 5G-netwerk, dat op glasvezel is aangesloten. Maar let op de antennes moeten dus eerst op glasvezel worden aangesloten.

Nadelen van glasvezel

Hogere kosten
Glasvezel internet is duurder zijn dan een kabelverbinding zoals DSL, zowel qua installatiekosten als maandelijkse abonnementskosten.

Installatie
De installatie van glasvezel internet kan complex zijn en vereist mogelijk enige bouwwerkzaamheden om de vezelkabels aan te leggen.

Beperkte keuze van providers
Aangezien glasvezel internet nog niet overal beschikbaar is, kan het zijn dat er beperkte keuzes zijn in providers die glasvezelinternet aanbieden.

Toekomst

De volgende generatie internet is in voorbereiding, er wordt nu gewerkt aan het ontwikkelen van 6 G. De concurrentie tussen providers is hevig. De komende jaren gaat er nog meer veranderen. Laat u niet bedreigen en het geklets over snelheid is vooral reclame. Voor een gezin in een vakantiewoning is glasvezel vooral prima als u nergens meer over na wilt denken en wat meer wilt betalen aan uw provider, voor iets wat u vermoedelijk niet gebruikt.