omgeving kellerwald edersee

Omgeving Kellerwald-Edersee (06)

Omgeving Kellerwald Edersee. Uitstapjes. Dit hoofdstuk behandelt de leukste uitstapjes in en om het Natuurpark Kellerwald Edersee. De Edersee is 1 van de grootste stuwmeren van Europa en ligt op circa 10 kilometer van FerienhausFrankenau.

Het Kellerwald is een nationaal Park voor de bescherming van het door UNESCO aangewezen oerbos. FerienhausFrankenau ligt naast of in het Kellerwald. Kijk altijd vooraf even of het evenement open, wat zijn de openingstijden, en type in uw navigatie altijd de juiste plaats in bij het evenement.

Edertalsperre zur Sperrmauer, Edertal

Een indrukwekkende bezienswaardigheid.

wandelen naar de edersee

Spermauer

Personenschiffahrt Edersee

Rondvaart op de Edersee, 1 uur of twee uur. Aan boord is eenvoudige lunch verkrijgbaar. Het schip doet gelijk dienst als veerpont, er zijn diverse aanmeerplekken waarop je van het schip af kunt. U kunt vanaf Fereindorf Frankenau door het Kellerwald bij een aanmeerplek komen en daar verder per schip gaan.

Edersee Schifffahrt.

Museum Spermauer Museum Edersee

Buitengewoon interessant. Het is een eenvoudig museum over de geschiedenis van de aanval op de Edersee dam door drie Engelse bommenwerpers. In 1943. Er draait een film over de gebeurtenissen.

De bom staat voor de deur.

Naar onze mening zeker een bezoek waard om de geschiedenis niet te vergeten.

Strandbad Edersee

Naast de opstapplaats Personenschiffahrt is het Strandbad Edersee.

Wildtierpark Edersee, dierentuin

Treetop Walk, wandelen in de boomkruinen.

Tree Top Walk

Das Tolle Haus am edersee

Het huis op zijn kop. Ernaast zit een restaurant.

06. omgeving

Zwemplezier

In de omgeving van het Feriendorf zijn zwembaden. Open lucht en overdekte zwembaden. Aan de Edersee zijn zwemstranden aangelegd.

omgeving

Omgeving

 

KELLERWALDUHR

Vanuit onze woning wandelt u direct het Kellerwald  in. Op 100 meter van onze woning starten bewegwijzerde wandelpaden. Wandel of fiets naar de Edersee. Infocentrum KELLERWALDUHR op 150 meter.  

www.ferienhausfrankenau.nl

 
Op een pad door een gebied met door de wind omgevallen bomen komen de wandelaars naar het Quernst-kapelletje. 
 
De QUERNST Kapelle heeft dienst gedaan als kerk en begraafplaats in Frankenau, zoals blijkt uit het bericht op de kerk in FRANKENAU:
 

omgeving

 
Wanderverein, wandelen
 
 Harry Vetkamp und seine Frau Marijke wohnen schon seit Längerem in Frankenau.

 

„Vor sieben Jahren haben wir uns ohne viel nachzudenken dazu entschlossen, ganz hierher zu ziehen. Bei den vielen Urlauben in dieser Region haben wir uns in Frankenau immer wie zu Hause gefühlt“, erinnert sich Harry Vetkamp.

Bis zum Jahr 2007 besaß das niederländische Ehepaar noch ein Haus im Feriendorf.Mittlerweile wohnt es im ehemaligen Jagdhaus in der Höhenstraße in Frankenau. Dass sich die Vetkamps im Kellerwald-Städtchen pudelwohl fühlen, hat aber noch einen anderen Grund. Sie sind bestens integriert, Harry Vetkamp ist seit Mitte dieses Jahres Vorsitzender des Frankenauer Wander- und Heimatvereins.

FIETSEN 

Met de mountainbike het bos is. Voor de recreant is het veiliger om een bestaande fietsroute te nemen. Op autowegen kunt u beter niet fietsen, er zijn geen gescheiden fietspaden. De KNWU komt jaarlijks trainen vanuit onze woning.

 Met de mountainbike naar de Edersee

Een aanrader: een boottrip op de Edersee.

 Trein en bus:

De streek bezichtigen kan per bus. Bezoek de site van de nvv. Vanaf de bushalte “feriendorf frankenau” door het Sauerland. https://auskunft.nvv.de

Per trein naar het Centrum van Korbach of naar Marburg.

wandelen of met de trein

Bus und Bahn zum Edersee

Mit Bahn, Bus und Rad. Der Nordhessische VerkehrsVerbund bietet gute Verbindungen. Buslinie 510 geht direkt die Ostseite des Edersees an  bis zur Staumauer. Die Buslinie 503 bedient während der Saison den nördlichen Bereich des Edersees.

Op 15 minuten van de Ferienhaus Frankenau ligt De Edersee. Het bijna grootste stuwmeer van Duitsland. Watersport, Vissen, Wandelen en Fietsen. Maar ook Schaatsen en IJsvissen

VISSEN op de EDERSEE

  

VLIEGVISSEN langs de Eder

Vraag wel een visvergunning voordat u gaat vliegvissen.

Bezoek de FORELLENKWEKERIJ met prima visrestaurant !! Speeltuin aanwezig.

Let op de openingstijden, alleen in het hoogseizoen.

De Edersee is te voet en fiets bereikbaar. 

wandelen en routes 

Frankenberg 14 km, met grote winkelcentra, gratis dierentuin en historisch centrum.

Bad Arolsen, de geboorteplaats van onze wijlen Koningin Emma. Korbach met cultuurfeest, winkelcentra en historisch centrum. Geniet van de prachtige heuvelachtige omgeving met de schitterende stadjes en dorpen met hun oude historische centra.

Slot Waldeck, de Dam van Der Edersee, het Tree Top Pad en de wildparken. Voor de kinderen is er de manege, de huifkarrentocht op 500 meter, de kinderboerderij en de zandbak naast het huis. 

     

Openlucht zwembaden voor Zwembadplezier

  

Arche, Manege, Archehof Kellerwald, Arche-Erlebnispad.

naast het Feriendorf, op 150 meter van onze woning. U kunt daar een paard huren of een rondrit met de huifkar maken.

 

GOLFEN

Hessen kent vele Golfbanen. De Golfbaan in Bad Wildungen ligt op een half uurtje rijden van onze woning.

 

 

Er is een prima busverbinding. 

MARBURG

De stad Marburg heeft de groene milieusticker verplicht gesteld. Dat is vervelend, want een boete gaat u 80,- kosten. Bij een garage in Frankenberg kochten wij een sticker voor 12,50.

milieusticker

Welke milieusticker je auto voor in aanmerking komt wordt per merk en type bepaald. Want niet iedere auto stoot evenveel fijnstof uit. Op dit moment heb je met een groene milieusticker toegang tot alle Duitse steden met een Umweltzone.

Bad Arolsen

Koningin-regentes Emma (van Waldeck-Pyrmont), de moeder van koningin Wilhelmina, komt uit Bad Arolsen. Daar werd ze geboren en daar groeide ze op. Het slot staat in het centrum van de stad. Met daarin familiefoto’s, een badkuip, een mobiel toilet en een schilderij. Geschilderd door Wilhelmina. Slot Arolsen is ook de plek waar Emma in 1879 met de veel oudere koning Willem III trouwde. Diens eerste vrouw, koningin Sophie, was anderhalf jaar daarvoor overleden. Daarom vond men het niet passend om het huwelijk in Nederland te laten voltrekken.

Uit zijn eerste huwelijk kreeg Willem drie zoons. Die waren niet geschikt als troonopvolger. Toen ze vrij jong overleden, kwam het voortbestaan van de monarchie in gevaar.

Op 31 augustus 1880  werd prinses Wilhelmina geboren. Dat bracht vreugde onder de Nederlandse bevolking. De troonopvolging was veiliggesteld. Emma was na het overlijden van haar man in 1890 tot Wilhelmina’s 18e verjaardag in 1898 regentes.

Emma bezocht Slot Arolsen nog vele malen. In een vleugel van het kasteel wonen nog steeds Von Waldeck-Pyrmonts. Volgens zeggen onderhouden ze warme banden met de Oranjes.

 

wandelen

MUSEA in de omgeving

TIP: Bezoek het museum in KORBACH.

wandelen

 

Nog meer uitstapjes in de directe omgeving

Let op: Dit zijn pdf’s en u moet erop klikken om het bestand te openen !

6 A Brochure gemeent F Wandelingen vanuit Ferienhaus 231und 229

6 B Flyer_Quernst v2

6 C Plattegrond Lageplan Feriendorf, Frankenau, Frankenberg

6 C Plattegronden omgeving.

6 D Restaurants en toerisme

 

FEESTDAGEN in Dld.

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Epifanie
21 april Goede Vrijdag
24 april Tweede Paasdag
1 mei Dag van de Arbeid
1 juni Hemelvaartsdag
12 juni Tweede Pinksterdag
22 juni Sacramentsdag
15 augustus Mariahemelvaart
3 oktober Dag van de Duitse eenwording
31 oktober Hervormingsdag
1 november Allerheiligen
25 december Eerste Kerstdag
26 december Tweede Kerstdag.

CULTUUR

De Duitse cultuur verschilt van de Nederlandse. Duitsers zijn over het algemeen beleefd, punctueel en praktisch ingesteld. Ze worden soms aangezien als conservatief, maar zijn meestal vriendelijk en spontaan. Ze houden van eten en drinken. Europese samenwerking  wordt  als wenselijk gezien in Duitsland, maar tegelijk zijn culturele tradities belangrijk. Per jaar worden er in Duitsland meer dan honderd muziekfestivals gehouden.

Bier

wordt in Duitsland niet zozeer als alcoholconsumptie gezien maar als dorstlessen. In de middeleeuwen was bier drinken minder gevaarlijk dan het ongezuiverde water. Per jaar wordt er door ca. 1300 Duitse brouwerijen zo’n 100 miljoen hektoliter bier gebrouwen. Duitsland kent niet één nationaal bier, maar wel enkele grotere merken, zoals Warsteiner, Bitburger, Beck’s, Diebels en Veltins. 

WINTERSPORT

Wintersportlocaties Winterberg en Züschen en Willingen. De dichtst bijzijnde skilift in de omgeving is Battenhausen.  Op 7 km van onze woning.

 

Langlaufen en met de slee plezier maken in de omgeving? Dat kan vanuit onze vakantiewoning. Vanuit onze woning is de dichtst bijzijnde skilift op 14 km. in: Battenhausen, Anfahrt Skilift Battenhausen, Am Hohen Lohr, 35114 Battenhausen,  http://www.skilift-battenhausen.de/anfahrt.html ,   Dan is er op circa 30 km. wintersport in: Winterberg, Bad Willingen en Medebach.

ferienhaus Frankenau feriepark

WANDELROUTES

op de website van de gemeente staan 9 wandelroutes !!!!!

Frankenau. Das kleine Städtchen Frankenau am Rande des ersten Hessischen Nationalparks entwickelt sich immer mehr zum Wanderparadies der Region.

Dem ambitionierten Wanderer stehen insgesamt 9 gekennzeichnete örtliche Rundwanderwege zur Verfügung.

Für den Nachweis ihrer körperlichen Aktivitäten können die Wanderer die Frankenauer Wandernadel erwerben.

Der örtliche Wanderweg Nr. 1 (4 km)

stellt gleichzeitig den Wald- und Vogellehrpfad dar. Hier erhält der Wanderer einen  Einblick in den heimatlichen Waldbau und die Vogel- und Pflanzenwelt. Die Wichtelsteine (Konglomeratgestein) und ein Wildgehege mit Damhirschen sind weitere Sehenswürdigkeiten an diesem Wanderweg.

Der Wanderweg Nr. 3 (Historischer Wanderweg)

führt auf insgesamt 10 Kilometern  zu historisch interessanten Stätten im Bereich Frankenau. Gleich zu Beginn dieses Wanderweges fällt auf, dass von Frankenau  bis zur Quernst, der Quernstweg und der neu ausgewiesene Kellerwaldsteig ebenfalls auf dieser Route laufen. Das Feriendorf Frankenau mit seinen umfangreichen Freizeitangeboten wird ebenfalls von diesem Wanderweg tangiert. Vom Wanderparkplatz “Euler” aus verläuft bis zur Quernst der von der Forstverwaltung angelegte „Waldhistorische Lehrpfad“  ebenfalls auf dieser Strecke.

Der Lengeltalweg (Wanderweg 5),

ein ebenfalls sehr interessanter Wanderweg,  führt den Wanderer in das sehr schön gelegene Lengeltal mit seinen 5 Mühlen, auch „5-Mühlen-Tal“ genannt. Das Lengeltal ist fast komplett als Naturschutzgebiet ausgewiesen. Seltene Tier- und Pflanzenarten können hier je nach Jahreszeit bewundert werden. Auf dem weiteren Weg gelangt der Wanderer zur Burg „Hessenstein“, die s.Z. als Schutzburg im Edertal errichtet wurde. Heute befindet sich in den urigen Gemäuern eine Jugendherberge. Der einsam gelegene „Mengershof“ ist eine weitere Station auf dem Weg zurück nach Frankenau.

Gleich hinter der Quernst beginnt das Naturschutzgebiet „Ruhlauber“. In diesem großen, mit mächtigen Buchen bestockten, Schutzgebiet  wird seit etwa 20 Jahren kein Waldbau mehr betrieben. Der erste Schritt in Richtung „Urwald“ ist hier bereits sichtbar geworden. Die „Bathildishütte“, früher eine fürstliche Jagdhütte, lädt zu einer Rast auf den Weg nach Bringhausen am Edersee ein.

Kellerwaldsteiges

Von Frankenau aus durch den Nationalpark nach Schmittlotheim. Auf diesem Weg, der über die „Quernst“, das „Kastaniendreieck“, das „Hainchen“, die „Baustelle“, den „Schornstein“ zum „Fahrentriesch“ und weiter in das „Elsebachtal“ bei Schmittlotheim führt kann man ermessen, warum dieses Gebiet zum Nationalpark erklärt wurde. Buchen aller Altersstrukturen, knorrige Eichen und auch Reste der ehemals großen Triescher mit seltenen Pflanzengesellschaften sind hier zu bewundern.

Die anderen ausgewiesenen Wanderwege im Raum Frankenau, die in das Sasselbachtal, zum Dülfershof, in das Wesetal, in den Steckenwald, zum Hunold, in das Treisbachtal oder nach Louisendorf  (Hugenottensiedlung) nach Altenlotheim oder nach Frebershausen führen, stellen weitere sehenswerte Landschaftsteile des Naturparks Kellerwald-Edersee vor.

https://www.youtube.com/watch?v=FhhBSaThIsg&feature=youtu.be&t=1200

Kringloopwinkel in Korbach

In Duitsland zitten kringloopwinkels. De winkels zijn bij onze oosterburen vooral in het leven geroepen voor mensen die het niet breed hebben. In Duitsland vind je een tweedehandswinkel onder de naam sozialkaufhaus.

Vliegveld in Allendorf

De commerciële luchthaven Allendorf (Eder) werd in 1966 gebouwd en in 2005 gemodernizeeerd. Ze voldoet aan alle eisen die aan een moderne zakenluchthaven worden gesteld. Daarnaast fungeert de luchthaven als basis voor de vliegclub Ederbergland.

Webcams in de omgeving

https://pss.wsv.de/wsahmue/WebCam-Edersee-02-Aktuell/current.jpg

https://pss.wsv.de/wsahmue/WebCam-Edersee-03-Aktuell/current.jpg

https://www.wetter-dalwigksthal.de/Webcam_2011/snapshot.jpg

https://www.erlebnisregion-edersee.de/de/service/webcams#

Het weer

Het weer in frankenau

http://www.ederseewetter.de/style1/