Burchten & Kastelen 06.07

Burchten & Kastelen 06.07. Het gebied Kellerwald Edersee Sauerland staat vol met historische burchten & Kastelen, kerken en vestingstadjes. Kennelijk was het al druk in de Middeleeuwen en daarvoor.

De burchten en vestingen staan meestal hoog op een berg. Immers met een zware wapenuitrusting en paarden was het niet eenvoudig om een berg te veroveren. Bovenop de berg zat je in principe al veilig. De burchten werden van steen gebouwd met meestal enorme houten balken als dragers voor de houten vloeren.

Er zijn diverse Middeleeuwse burchten, kloosters en kerken verloren gegaan door brand, vaak veroorzaakt door blikseminslag. Wat nu rest zijn dan heuvels in het landschap met daaronder een ruïne. Er is dan niet veel meer te zien.

Sommige burchten en kastelen zijn nog bewoond en niet te bezichtigen. Let op de openingstijden en zoek de route op het internet.

Behalve burchten en kastelen vestigde men ook kleine nederzettingen en woongemeenschappen op een veilige berg. Zo is bijvoorbeeld Fürstenberg ontstaan, de oude stadswal is nog deels te zien.

De meeste burchten en kastelen zijn gratis te bezichtigen. In deze paragraaf noemen we een paar van de belangrijkste en gerenoveerde burchten die je kunt bezoeken. De geschiedenis staat op het internet, zie Wikipedia. Elk dorp heeft een kerkje uit de Middeleeuwen.

Korbach, Wolfgang Bonhage Museum Korbach

We beginnen met het belangrijkste museum in Hessen. Dit mag u niet missen. Heel leuk voor kinderen. Veel opgezette dieren en de mummie van de IJSMAN ligt er tijdelijk. Vooral bij regen een fantastisch museum. Erg groot. U kunt er best een dag doorbrengen. Let op de openingstijden.

Korbacher Spalte en Kalkturm

U krijgt in het museum een tegoedbon voor bezoek aan de Kalkturm. Unieke archeologische plek. De oudste aardkloof met fossielen in Europa. Alles over de evolutie en de Korbacherkalkindustie.

Schloss Wilhemshöhe, Kassel 1786

Het kasteel Willemshöhe in Kassel is een must. Cultuurerfgoed sinds 2013. Let op de openingstijden. Rondleidingen. Niet gratis. Ook heel leuk voor kinderen. Ga kijken en verbaas u. Let op de bus routes de berg op, en de parkeerplaatsen. Het kan er erg druk zijn. Gaat u helemaal naar boven met de bus, ga dan niet naast de toeter staan als het water wordt losgelaten.

Bergpark Wilhelmshöhe mit Löwenburg, Kassel 1756

Het grootste bergpark van Europa. Werelderfgoed sinds 2013. Watervallen en aquaduct. Gerenoveerd. Parkeren niet gratis. Aanbevolen.

Residenzschloss Bad Arolsen

Achterhaal de herkomst van Koning Willem Alexander. Op weg naar Frankenau passeert u Bad Arolsen. Zeker de moeite waard om even naar dit kasteel te gaan kijken. Vooral voor Nederlanders met belangstelling voor het Koningshuis. Rondleiding moet u dan wel doen.

Burg Lichtenfels

Burg Lichtenfels, in Dalwigstal . Eigendom van een Duitse ingenieur die daar zelf woont. Helaas niet binnen te bezichtigen. Maar toch de moeite waard om de omgeving daar te verkennen. Wandelroutes alom.

Schlosch Reckenberg

Schlosch Reckenberg, in de buurt van Fürstenberg, is ook zeker een wandeling waard, door het Orketal. Langs de Heimbach beek. Maar dit slot is verhuurd en een bezichtiging binnen is helaas niet mogelijk. Dit slot ligt niet op een berg, maar heeft een slotgracht.

Hessenstein, Vöhl Ederbringhausen

Kasteel of slot HESSENSTEIN. Ligt op de weg tussen Frankenberg en Vöhl. In gebruik als jeugdherberg, en bij scholen en voor culturele evenementen. U kunt binnen om het slot langs de slotmuur lopen en meestal staat de deur open. Prachtig gerenoveerd en gerestaureerd. Schoolreisjes van de Duitse kinderen. Helaas geen koffie en koek te krijgen. Veel aandacht daar voor de vleermuizen. Let op de zeer korte afslag naar het het schloss.

Gut Schaaken, Lichtenfels Goddelsheim

Een prachtige eenvoudige ruïne van een Middeleeuws klooster. Dateert uit de Middeleeuwen. De eenvoudige ruïne is ook uw bezoek waard. In de buurt van Goddelsheim. Gratis.

Burchten Kastelen

Haina Kloster, Haina

In het dorpje HAINA is een groot medisch centrum gevestigd in een oud klooster. Ook van binnen te bezichtigen.

klooster Haina

Schloss Waldeck, Waldeck

Slot Waldeck in Waldeck aan de Edersee. Leuk en leerzaam voor de kinderen. Vlakbij de Edersee dam en het omgekeerde huis. Prachtige restauratie. Restaurant aanwezig. Museum. Ook rondleidingen mogelijk. Een bezoek waard, fantastisch uitzicht op de Edersee. Aanbevolen.

Kerken

Ook de kerken in elk dorp en gehucht hebben een geschiedenis. Bijvoorbeeld de kerk in Frankenau.

Kerk in Frankenau

kastelen en burchten

Quernst Kirche, in het bos bij Frankenau

Michaelskerk in Furstenberg

Een prachtige Middeleeuwse kerk. De deur is open. Die Michaelskirche von Fürstenberg war ursprünglich eine Kapelle. Sie wurde in den verschiedenen Baustilarten ab dem 12. Jahrhundert errichtet. Den romanischen Baustil kann man noch an den Rundbögen der Fenster, an dem Chor und an Teilen des Mauerwerks der Längswände des Kirchenschiffs erkennen.

Das Südportal und die südlichen Fenster stammen aus der Gotik. Die Kirche wurde Johannes dem Täufer geweiht. Dieser galt als Schutzpatron von Fürstenberg.

https://www.igelstadt-fuerstenberg.de/michaelskirche

Ruïne Furstenkirche, 772 na Chr, Karel de Grote

In het bos bij Furstenberg vinden we de heuvel waaronder de Fürstenkirche moet liggen. Karel de Grote heeft de kerk in 772 na Chr. opgericht. Met daarbij een nederzetting Forstenhagen.

In 1240 is Fürstenberg als stadt gevestigd. En Forstenhagen werd verlaten. De kerk is ingestort en er rest nog een heuvel met daaronder de ruïne. Eigenlijk is er niets meer te zien.

Burgruine EISENBERG, bij Korbach Goldhausen

Van de burchten en Kastelen ligt op 562 m hoogte de Burgruine Eisenberg. U moet wel circa 500 meter lopen om er te komen. Maar dan hebt u een wonderbaarlijk mooi uitzicht en een interessante ruiïne. Naast de ruïne staat een uitzichttoren, de Georg Viktor Turm.

U gaat in Goldhausen eerst naar het Bergwerk. En daar parkeert u. Daar zijn rondleidingen op afspraak. Op zaterdag of zondagmiddag is daar wellicht ook een versnapering te koop in de EisenbergHütte. Speeltuin voor de kinderen en genoeg ruimte. U loopt door om het pad naar de ruïne te vinden. De gemeente heeft er alles aangedaan om tourisme naar Goldhausen te lokken. Veel info over de geschiedenis.

Goldhausen, James Bond was er voor de opname Goldfinger. Vermoedelijk was 007 een van de weinigen die aan het goud van de film heeft verdiend. Het museum in Korbach geeft veel info over Goldhausen.

Georg Viktor Turm Panorama, Goldhausen

Naast de Burgruine Eisenberg is de Georg Viktor Turm, Panoram uitzicht. Ga daar naar toe op zaterdagmiddag of zondagmiddag. Dan is de berghut open voor uw versnapering. Niet per auto bereikbaar, wandeling van 10 minuten.

Schloss Friedrichstein , BadWildungen

Kijk even op het internet of u dit een leuk slot vindt. Let altijd op de openingstijden.

Deze lijst is zeker niet compleet. Dit gebied zit vol historische gebouwen. Geniet van de prachtige bouwwerken die vaak goed worden onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *