06 Omgeving

WAT is er te doen in de omgeving

Deze paragraaf gaat over de omgeving.

06. omgeving

Zwemplezier

In de omgeving van het Feriendorf zijn diverse zwembaden. Open lucht en overdekte zwembaden. Aan de Edersee zijn zwemstranden aangelegd.

omgeving
Omgeving

WANDERN

Vanuit onze woning wandelt u direct het Kellerwald  in. Op 100 meter van onze woning starten bewegwijzerde wandelpaden. Wandel of fiets naar de Edersee. Infocentrum KELLERWALDUHR op 150 meter.  

www.ferienhausfrankenau.nl
omgeving

 

 
de wildernis beleven
Rondleidingen met de boswachters. Het beheer van het nationaal park Kellerwald-Edersee biedt regelmatig rondleidingen aan.
 
Op een pad door een gebied met door de wind omgevallen bomen komen de wandelaars naar het Quernst-kapelletje. 
 
De QUERNST Kapelle heeft dienst gedaan als kerk en begraafplaats in Frankenau, zoals blijkt uit het bericht op de kerk in FRANKENAU:
 

omgeving

 
Wanderverein, wandelen
 
 Harry Vetkamp und seine Frau Marijke wohnen schon seit Längerem in Frankenau.
„Vor sieben Jahren haben wir uns ohne viel nachzudenken dazu entschlossen, ganz hierher zu ziehen. Bei den vielen Urlauben in dieser Region haben wir uns in Frankenau immer wie zu Hause gefühlt“, erinnert sich Harry Vetkamp.
Bis zum Jahr 2007 besaß das niederländische Ehepaar noch ein Haus im Feriendorf.Mittlerweile wohnt es im ehemaligen Jagdhaus in der Höhenstraße in Frankenau. Dass sich die Vetkamps im Kellerwald-Städtchen pudelwohl fühlen, hat aber noch einen anderen Grund. Sie sind bestens integriert, Harry Vetkamp ist seit Mitte dieses Jahres Vorsitzender des Frankenauer Wander- und Heimatvereins.
FIETSEN 

Met de mountainbike het bos is. Voor de recreant is het veiliger om een bestaande fietsroute te nemen. Op autowegen kunt u beter niet fietsen, er zijn geen gescheiden fietspaden. De KNWU komt jaarlijks trainen vanuit onze woning.

 Met de mountainbike naar de Edersee

Een aanrader: een boottrip op de Edersee.

 

Trein en bus:

De streek bezichtigen kan per bus. Bezoek de site van de nvv.

Vanaf de bushalte “feriendorf frankenau” door het Sauerland.

https://auskunft.nvv.de

Per trein naar het Centrum van Korbach of naar Marburg.

wandelen of met de trein

 
Mit Bus und Bahn zum Edersee

Mit Bahn, Bus und Rad ab April in die nordhessische Freizeit Der Nordhessische VerkehrsVerbund (NVV) bietet diesen Sommer erneut besonders gute Verbindungen in die Freizeit: Ab 1. April fährt die Buslinie 510 wieder direkt die Ostseite des Edersees an – alle zwei Stunden geht es von Korbach bzw. Bad Wildungen aus z. B. bis zur Staumauer, und das mit Fahrradträger für bis zu 5 Fahrräder.

An Wochenenden und Feiertagen profitieren alle Kasseler wieder von zwei Direktfahrten morgens und abends zwischen Kassel und dem Edersee. Wer aus Richtung Medebach/Park Hochsauerland kommt, fährt zunächst mit der Buslinie 550 und steigt in Korbach um in den Bus 510 zum Edersee. Die Abfahrtszeiten sind aufeinander abgestimmt. Die Buslinie 503 bedient während der Saison den nördlichen Bereich des Edersees zwischen Edertal-Hemfurth und Vöhl-Herzhausen und ist ebenfalls mit einem Fahrradträger unterwegs. Mit ihr erreichen Ausflugsgäste samstags, sonn- und feiertags sowie an allen Ferienwerktagen zum Beispiel die Sperrmauer, den Aqua park oder das Strandbad Waldeck. Am Nationalparkbahn in Vöhl-Herzhausen besteht Anschluss an die Bahnlinie R42. 

Op 15 minuten van de Ferienhaus Frankenau ligt De Edersee. Het bijna grootste stuwmeer van Duitsland. Watersport, Vissen, Wandelen en Fietsen. Maar ook Schaatsen en IJsvissen

wandelen naar de edersee

VISSEN op de EDERSEE

  

VLIEGVISSEN langs de Eder

Vraag wel een visvergunning voordat u gaat vliegvissen.

Bezoek de FORELLENKWEKERIJ met prima visrestaurant !! Speeltuin aanwezig.

Let op de openingstijden, alleen in het hoogseizoen.

Uitstapjes in de omgeving

De Edersee is te voet en fiets bereikbaar. 

wandelen en routes 

Frankenberg 14 km, met grote winkelcentra, gratis dierentuin en historisch centrum.

Bad Arolsen, de geboorteplaats van onze wijlen Koningin Emma. Korbach met cultuurfeest, winkelcentra en historisch centrum. Geniet van de prachtige heuvelachtige omgeving met de schitterende stadjes en dorpen met hun oude historische centra.

Slot Waldeck, de Dam van Der Edersee, het Tree Top Pad en de wildparken. Voor de kinderen is er de manege, de huifkarrentocht op 500 meter, de kinderboerderij en de zandbak naast het huis. 

     

Openlucht zwembaden voor Zwembadplezier

  

De Manege

naast het Feriendorf, op 150 meter van onze woning, rondrit met de huifkar.

 

www.ferienhausfrankenau.nl
www.ferienhausfrankenau.nl

 

GOLFEN

Hessen kent vele Golfbanen, ook voor de beginners. De Golfbaan in Bad Wildungen ligt op een half uurtje rijden van onze woning.

 

 

En als u niet van wandelen houdt, er is een prima busverbinding. 

MARBURG

De stad Marburg heeft, voorlopig als enige in Hessen,  de groene milieusticker verplicht gesteld. Dat is vervelend, want een boete gaat u 80,- kosten.

Bij een garage in Frankenberg kochten wij een sticker voor 12,50.

Milieusticker in Marburg

De stad Marburg in de Duitse deelstaat Hessen heeft per 1 april 2016 een Umweltzone ingevoerd. Binnen deze zone is een milieusticker voor je auto verplicht. 

Parkeren buiten de milieuzone

Heb je geen tijd nog een milieusticker te kopen of komt je auto hier niet voor in aanmerking? Dan kun je parkeren bij de Media Markt (A op de kaart) of op het parkeerterrein (B) tegenover de Media Markt. Beide liggen aan weerszijden van de B3 en liggen op loopafstand van het historische centrum van Marburg. 

De groene milieusticker

Welke milieusticker je auto voor in aanmerking komt moet per merk en type bepaald worden, want niet iedere auto stoot evenveel fijnstof uit. Op dit moment heb je met een groene milieusticker toegang tot alle Duitse steden met een Umweltzone. In het algemeen geldt dat de volgende auto’s en andere voertuigen in aanmerking komen voor een groene milieusticker:

  • Auto’s met een LPG-, hybride- of benzinemotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger (vanaf 1 januari 1993).
  • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 januari 2006).
  • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen.
  • Auto’s met een elektrische aandrijving of een brandstofcel. Denk hierbij aan elektrische auto’s zoal de Nissan Leaf en de Tesla Model S.

Bad Arolsen

Wie wil zien waar de wortels van koningin-regentes Emma (van Waldeck-Pyrmont), de moeder van koningin Wilhelmina, liggen, moet in het Duitse Bad Arolsen zijn. Daar werd ze geboren en daar groeide ze op. Op de foto de ruimte die aan haar is gewijd in het slot dat in het centrum van de stad staat. Met daarin familiefoto’s, een badkuip, een mobiel toilet en een schilderij, geschilderd door Wilhelmina. Naast deze ”Emmakamer” is er ook een kamer met daarin speelgoed en de wieg van Wilhelmina. 

Slot Arolsen is ook de plek waar Emma –op 17 januari 1879– met de veel oudere koning Willem III trouwde. Diens eerste vrouw, koningin Sophie, was anderhalf jaar daarvoor overleden. Daarom vond men het niet passend om het huwelijk in Nederland te laten voltrekken.

Uit zijn eerste huwelijk kreeg Willem drie zoons, maar die werden om uiteenlopende redenen niet geschikt geacht als troonopvolger. Toen ze vrij jong overleden, kwam het voortbestaan van de monarchie in gevaar.

Op 31 augustus 1880 echter werd prinses Wilhelmina geboren. Dat bracht grote vreugde onder de Nederlandse bevolking. De troonopvolging was veiliggesteld. Emma was na het overlijden van haar man in 1890 tot Wilhelmina’s 18e verjaardag in 1898 regentes.

Volgens de Engelse pers was Emma „de liefste oude dame van Europa.” De radio –een nieuw fenomeen– had niet haar warme belangstelling. Ze zag er het belang wel van in, maar prefereerde –zoals dat toen uitgedrukt werd– „werkelijke muziek.” 

Emma bezocht Slot Arolsen nog vele malen. In een vleugel van het kasteel wonen nog steeds Von Waldeck-Pyrmonts. Volgens zeggen onderhouden ze warme banden met de Oranjes.

 

wandelen

MUSEA in de omgeving

wandelen

 

 

Nog meer uitstapjes in de omgeving

6 A 1 wandelingen gem f

Let op: Dit zijn pdf’s en u moet erop klikken om het bestand te openen !

6 A Brochure gemeent F Wandelingen vanuit Ferienhaus 231und 229

 

6 B Flyer_Quernst v2

 

6 C Plattegrond Lageplan Feriendorf, Frankenau, Frankenberg

 

6 C Plattegronden omgeving.

 

6 D Restaurants en toerisme

 

FEESTDAGEN in Dld.

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Epifanie
21 april Goede Vrijdag
24 april Tweede Paasdag
1 mei Dag van de Arbeid
1 juni Hemelvaartsdag
12 juni Tweede Pinksterdag
22 juni Sacramentsdag
15 augustus Mariahemelvaart
3 oktober Dag van de Duitse eenwording
31 oktober Hervormingsdag
1 november Allerheiligen
25 december Eerste Kerstdag
26 december Tweede Kerstdag

CULTUUR

De Duitse cultuur verschilt van de Nederlandse. De verschillen geven in het contact  aanleiding tot spraakverwarring. Duitsers zijn over het algemeen beleefd, punctueel en praktisch ingesteld. Ze worden soms aangezien als conservatief, maar zijn meestal vriendelijk en spontaan. Ze houden van eten en drinken. Europese samenwerking  wordt  als wenselijk gezien in Duitsland, maar tegelijk zijn culturele tradities ook erg belangrijk.
In het zuiden van Duitsland is men trots op het cultuurgoed en de klederdracht .
De kleding wordt voornamelijk gedragen tijdens de festivals die in alle grote steden en ook in veel kleinere plaatsen worden gehouden. Per jaar worden er in Duitsland meer dan honderd muziekfestivals gehouden.

Bier: 

wordt in Duitsland niet zozeer als alcoholconsumptie gezien maar als dorstlessen. In de middeleeuwen was bier drinken minder gevaarlijk dan het ongezuiverde water. Per jaar wordt er door ca. 1300 Duitse brouwerijen zo’n 100 miljoen hektoliter bier gebrouwen. Duitsland kent niet één nationaal bier, maar wel enkele grotere merken, zoals Warsteiner, Bitburger, Beck’s, Diebels en Veltins. In de Kneipen wordt een lokale specialiteit getapt, daarvan zijn er honderden. Het meeste bier drinkt men in Nordhrein-Westfalen. Ongeveer drie kwart van alle bierdrinkers in Duitsland zijn mannen. “Sekt” daarentegen, een soort mousserende wijn, is vooral onder vrouwen geliefd.

WINTERSPORT

Wintersportlocaties Winterberg en Züschen en Willingen. De dichtst bijzijnde skilift in de omgeving is Battenhausen.  Op 7 km van onze woning.

 

Langlaufen en met de slee plezier maken in de omgeving? Dat kan vanuit onze vakantiewoning. Vanuit onze woning is de dichtst bijzijnde skilift op 14 km. in: Battenhausen, Anfahrt Skilift Battenhausen, Am Hohen Lohr, 35114 Battenhausen,  http://www.skilift-battenhausen.de/anfahrt.html ,   Dan is er op circa 30 km. wintersport in: Winterberg, Bad Willingen en Medebach.

ferienhaus Frankenau feriepark

WANDELROUTES van de gemeente

Frankenau. Das kleine Städtchen Frankenau am Rande des ersten Hessischen Nationalparks entwickelt sich immer mehr zum Wanderparadies der Region.

Dem ambitionierten Wanderer stehen insgesamt 9 gekennzeichnete örtliche Rundwanderwege zur Verfügung.

Die Durchgangswanderstrecken „Kellerwaldsteig“, Sauerlandweg ( X 6) des SGV, Barbarossaweg (X 8), Sternweg (X 1), Lulluspfad (X 16), Quernstweg und weitere Verbindungswege des HWGHV runden das umfangreiche Wegeangebot ab. Eine ideale Ergänzung dieses Wegenetzes stellen die Rundwanderwege im Stadtteil Altenlotheim und der anderen Nachbarorte dar. Zur Orientierung steht eine Wanderkarte im Maßstab 1:25.000 und eine Wanderwegebeschreibung des Wander- und Heimatvereins Frankenau zur Verfügung.

Für den Nachweis ihrer körperlichen Aktivitäten können die Wanderer die Frankenauer Wandernadel erwerben.

Der örtliche Wanderweg Nr. 1 (4 km)

stellt gleichzeitig den Wald- und Vogellehrpfad dar. Hier erhält der Wanderer einen  Einblick in den heimatlichen Waldbau und die Vogel- und Pflanzenwelt. Die Wichtelsteine (Konglomeratgestein) und ein Wildgehege mit Damhirschen sind weitere Sehenswürdigkeiten an diesem Wanderweg.

Der Wanderweg Nr. 3 (Historischer Wanderweg)

führt auf insgesamt 10 Kilometern  zu historisch interessanten Stätten im Bereich Frankenau. Gleich zu Beginn dieses Wanderweges fällt auf, dass von Frankenau  bis zur Quernst, der Quernstweg und der neu ausgewiesene Kellerwaldsteig ebenfalls auf dieser Route laufen. Das Feriendorf Frankenau mit seinen umfangreichen Freizeitangeboten wird ebenfalls von diesem Wanderweg tangiert. Vom Wanderparkplatz “Euler” aus verläuft bis zur Quernst der von der Forstverwaltung angelegte „Waldhistorische Lehrpfad“  ebenfalls auf dieser Strecke.

Die alte historische Stätte „Quernst“ wo noch Reste der einstigen großen Kirchenanlage zu finden sind und die neu errichtete Quernstkapelle, bieten dem Wanderer sehr schöne Fernsichten bis ins Upland und zum Rothaargebirge. Auf dem weiteren Verlauf dieses Wanderweges können auch noch hervorragend erhaltene Grenzsteine betrachtet werden, die an den Grenzen von Hessen-Kassel, Hessen-Darmstadt und dem Fürstentum Waldeck aufgestellt wurden. Ja, sogar ein „Dreiherrenstein“ befindet sich auf dem „Talgang“. Die Hochfläche des „Himmelreichs“ war während des 7jährigen Krieges Schauplatz von Kampfhandlungen. Die Grabstätte des Unteroffiziers Johann-Just Dehnert zeugt von diesen Kampfhandlungen.

Das Gebiet um die „Quernst“ und das „Himmelreich“ lieferte früher umfangreichen Stoff für schaurige Erzählungen und Sagen.

Der Lengeltalweg (Wanderweg 5),

ein ebenfalls sehr interessanter Wanderweg,  führt den Wanderer in das sehr schön gelegene Lengeltal mit seinen 5 Mühlen, auch „5-Mühlen-Tal“ genannt. Das Lengeltal ist fast komplett als Naturschutzgebiet ausgewiesen. Seltene Tier- und Pflanzenarten können hier je nach Jahreszeit bewundert werden. Auf dem weiteren Weg gelangt der Wanderer zur Burg „Hessenstein“, die s.Z. als Schutzburg im Edertal errichtet wurde. Heute befindet sich in den urigen Gemäuern eine Jugendherberge. Der einsam gelegene „Mengershof“ ist eine weitere Station auf dem Weg zurück nach Frankenau.

Für den Besucher des Nationalparks stellt auch der oben genannte „Quernstweg“  etwas besonderes dar. Gleich hinter der Quernst beginnt das Naturschutzgebiet „Ruhlauber“. In diesem großen, mit mächtigen Buchen bestockten, Schutzgebiet  wird seit etwa 20 Jahren kein Waldbau mehr betrieben. Der erste Schritt in Richtung „Urwald“ ist hier bereits sichtbar geworden. Die „Bathildishütte“, früher eine fürstliche Jagdhütte, lädt zu einer Rast auf den Weg nach Bringhausen am Edersee ein. Wege- und Taleinschnitte geben immer wieder den Blick frei auf die ausgedehnten  Waldungen des Nationalparkgebietes.

Eine Etappe des „Kellerwaldsteiges“,

dem neu ausgewiesenen Wanderweg im Naturpark Kellerwald-Edersee, führt von Frankenau aus durch den Nationalpark nach Schmittlotheim. Auf diesem Weg, der über die „Quernst“, das „Kastaniendreieck“, das „Hainchen“, die „Baustelle“, den „Schornstein“ zum „Fahrentriesch“ und weiter in das „Elsebachtal“ bei Schmittlotheim führt kann man ermessen, warum dieses Gebiet zum Nationalpark erklärt wurde. Buchen aller Altersstrukturen, knorrige Eichen und auch Reste der ehemals großen Triescher mit seltenen Pflanzengesellschaften sind hier zu bewundern.

Die anderen ausgewiesenen Wanderwege im Raum Frankenau, die in das Sasselbachtal, zum Dülfershof, in das Wesetal, in den Steckenwald, zum Hunold, in das Treisbachtal oder nach Louisendorf  (Hugenottensiedlung) nach Altenlotheim oder nach Frebershausen führen, stellen weitere sehenswerte Landschaftsteile des Naturparks Kellerwald-Edersee vor.

Omgeving

Dit is het hoofdstuk over de omgeving