Makelaar

Makelaars (20.9)

Makelaars in Duitsland

Makelaars. Dit hoofdstuk gaat over het kopen en verkopen van uw vakantiewoning(en). Met of zonder makelaar. Provisie, Marketing, Internet.

Het wantrouwen tegen makelaars is in Duitsland groot. Dat heeft te maken met de hoge courtage van 6%. Exclusief BTW. Een veel voorkomend gebruik in Duitsland is dat de koper alle kosten betaald. Ook de makelaars-kosten. In de meeste deelstaten is het gebruik dat de KOPER en niet de verkoper de makelaar betaald. Vooral Nederlandse kopers lopen in die val. Ze hebben niet in de gaten te maken te hebben met een aankoopmakelaar. En die doet een nota van 6% op de koopprijs.

Makelaars zijn in Duitsland ingeschreven. Maar er zijn geen kwaliteitseisen. Vreemd genoeg zijn er in elke deelstaat verschillende regelingen voor de provisie.

Er is dit jaar een nieuwe regeling ingevoerd voor makelaarsprovisie. Die vereist dat de verkoper en de koper samen de makelaar betalen. Ieder 3%. Voor Nederlanders is duidelijk dat dit zal leiden tot belangenverstrengeling. En 2 x 3% is weer 6%.

Het beste is direkt bij de makelaar te informeren naar de te betalen provisie.

Als u problemen hebt zijn Duitsers heel formeel. Mondelinge afspraken gelden, behalve als ze in strijd zijn met de wet. Beter is het om afspraken met een makelaar vooraf schriftelijk te maken. Over het werk wat hij doet, over de provisie, en over wat de makelaar voor die provisie gaat doen. Bijvoorbeeld een fotoreportage, een flyer, bezichtigingen, adverteren, opstellen voorlopige koopovereenkomst, begeleiding bij de notaris.

U wilt meer weten over de (ver)koop of (ver)huur van de vakantiewoning?

Mail naar Han van Wieringen: raadsman.wieringen@gmail.com

BRON:

Welke documenten?

Documenten noemt met in Duitsland: UNTERLAGEN. U wilt weten wat u koopt. Tenminste dient er een uittreksel uit het Grundbuch en een Flurkarte van het kadaster te zijn.

Als verkoper stelt u een map samen met de belangrijkste documenten. Dat maakt een betrouwbare indruk. En een goede voorbereiding is het halve werk. Als koper dient u zich te informeren. U dient zelf ervoor te zorgen dat u geen kat in de zak koopt. Welke documenten kunt u vragen en verzamelen? Wij gebruiken graag de adviezen van IMMOCOACH24. Via deze website kun je in een bepaald gebied in contact met een makelaar komen.

Uiteraard zijn de eisen bij verkoop van een eenvoudige vakantiewoning anders als bij een zweifamiliehaus waarin u gaat wonen.

makelaar documenten
makelaar

De bouwtekeningen van de woning heet : der GRUNDRISS. Een actuele plattegrond van de woning is van belang, met daarom de oppervlakten van elke ruimte.

Verder is een actueel uittreksel uit het GRUNDBUCH noodzakelijk. GRUNDBUCHAUSZÜGE. Te verkrijgen bij het ambtsgericht. Dat is een juridisch document met rechten en plichten verbonden aan de grond en/of aan de eigenaar. Erfdienstbaarheden en hypotheken op de grond zijn daar opgenomen.

Der Grundbuchauszug. Sie erhalten ihn beim Grundbuchamt im Amtsgericht. In dem Auszug sind alle Daten des Grundstücks verzeichnet. Die Größe sowie Wohn- und Wegerechte. Sie sollten eine beglaubigte Kopie bestellen.

Flurkarte
Grundsteuer 6 %

Een plattegrond van het perceel. Dat noemen ze een FLURKARTE, die bij het kadaster kan worden opgevraagd.

Energieausweis

Ergänzen können Sie den Grundbuchauszug durch eine Flurkarte. Beim Katasteramt erhalten. Auf dieser Liegenschaftskarte sind die Grundstücksgrenzen und die umgebenden Grundstücke genau eingezeichnet.

Sanierungsvermerke

Bauakte

Bauakte

IMMOSCOUT 24: Bei der Stadt liegt eine entsprechende Bauakte vor. Sie enthält die Baugenehmigung. die Baubeschreibung. die Bauzeichnungen. UndFlächen- und Maßangaben. Als Eigentümer können Sie jederzeit Einsicht in die Bauakte Ihres Hauses beantragen. Und gegen Gebühr Kopien für potenzielle Käufer anfertigen.

Wenn Sie Ihr Haus verkaufen, müssen Sie den potenziellen Käufern spätestens bei der Besichtigung den Energieausweis vorlegen. Sonst droht eine Geldstrafe von bis zu 15.000 Euro. Wenn Sie noch keinen Energieausweis haben, sollten sie ihn vor einem Hausverkauf unbedingt erstellen lassen. ImmobilienScout24 hilft Ihnen dabei. Lassen Sie Ihren Energieausweis einfach online erstellen.

Provisie betalen?

No cure no pay voor de makelaars? Het risico dat er iets wordt verdiend aan de bemiddeling wordt verschoven naar de makelaar. Daardoor zal de courtage of provisie ook hoger moeten zijn.

Of betalen voor het werk. Om te beginnen de intake. Een gesprek over het object. Vervolgens een fotoreportage maken, een verkoopbrochure samenstellen, adverteren in diverse media, telefonisch informatie vertrekken, afspraken maken, bezichtigingen organiseren, begeleiding naar de notaris, uitleg over documenten. Informatie inwinnen bij de afdeling bouwtoezicht, het bestemmingsplan raadplegen. Een procedure voeren wegens verborgen gebreken.

Gaan makelaars dat voor u doen? Wij denken dat het beter en duidelijker is te betalen naar de werkzaamheden. Geen werk verricht? Dan kost het ook niets.

Verkoop makelaars

Op de site van “verkoopmakelaars”kunt u een offerte vragen van makelaars.

Offerte vragen voor een makelaar.
makelaar

Naar de notaris

Zum Notar

Wat doet de notaris en de makelaar
Notariskosten

De vakantiemakelaar

De vakantiemakelaar

In Nederland is de vakantie-makelaar uit Hoorn zeer actief om vakantiewoningen in Nederland te verkopen. Vaak fraaie nieuwe woningen op prachtige vakantieparken. En vaak met de mogelijkheid om de woningen via het park te verkopen. U moet zich wel afvragen of u wilt meebetalen aan de parkkosten of liever aan de openbare weg wilt zitten. Maar belangrijk is wat u eigenlijk krijgt voor uw geld.

Vergelijk aub zelf eerst de prijzen en trek uw eigen conclusies.

In elk geval krijgt u geen garantie op uw verhuurrendement.

En in het Sauerland is ook veel water. De Edersee of vakantiepark Kirchheim.

vakantie makelaar
VAKANTIE -makelaar

Een gedachte over “Makelaars (20.9)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.