FEWO IGELSTADT (30)

FEWO IGELSTADT is een heel klein stadje tussen het Sauerland en het Kellerwald. Op circa 450 meter hoogte. Dus hier geen zorgen over een stijgende zeespiegel.

De gemeente heet: “Lichtenfels, stadsdeel Fürstenberg”. De bijnaam is “Igelstadt”( Egel-stad) .

Onze twee appartementen in Fürstenberg-Lichtenfels, noemen wij:

FEWO IGELSTADT“.

Het boven-appartement is bestemd voor verhuur of voor overnachtingen van Nederlanders die een te kopen huis bezichtigen. Beneden is het kantoor (HOME-OFFICE).

FEWO betekent: “Ferienwohnung”. Het zijn zwei Wohnungen in een HAUS.

INDELING

Indeling: circa 100m2, open keuken met eettafel, kinderkamer met stapelbed, ruime ouderslaapkamer, en een prachtig balkon op zuidoost. Ochtendzon op het balkon voor een fenomenaal ontbijt met uniek uitzicht over het Wald.

Extra is de bijzondere “man-cave” onder het huis. Met exotische muurschilderingen van de schilder Herr Seitler (inmiddels overleden).

De woning is in 1970 gebouwd door de heer Erich Biederbach en zijn vrouw, inmiddels overleden. Zijn familie woont nog in Fürstenberg.

AANKOOP

In december 2020 kochten wij de woning van de heer Andreas Rohde. Hij verkocht de woning vanwege zijn ongeneeslijke ziekte.

De oplevering duurde tot april 2021, omdat de bank nog een hypotheek van de vorige eigenaar wilde verrekenen. Samengevat, de bureaucratie in Duitsland is nog veel groter als in NL. De overheid en grote bedrijven lopen achter met digitalisering.

Na een jaartje opknappen gaan we verder genieten van de rust, de ruige omgeving en bossen. En niet te vergeten de bakker en de pizzeria. Boven is een nieuwe keuken geplaatst. En met kitten en witten kon de keuken beneden behouden blijven. Verder 101 verbeteringen en de aanleg van vier parkeerplaatsen in de voortuin, ca. 300m2.

In 2024 beginnen we aan de renovatie van de kelder. De was en droogruimte is al in gebruik.

De badkamer is (15m2) compleet en netjes. Het verwijderen van de ouderwetse radiatoren is een verhaal apart. Doppen en stoppen heb je nodig, maar welke maat?

Aan de achterzijde hebben we een balkon op het Zuid-Oosten en vandaar kijken we de diepte in, met uitzicht op een ruig “wald”.


Tuin Benden, Zuid oost gezien vanaf het balkon

Achterzijde woning Fürtsenberg

WANDELEN

Zoals overal in het Sauerland is de natuur en het daarin wandelen de belangrijkste touristische attractie.

Fürstenberg ist ein Dorf mit historischen Stadtrechten. am Übergang der bis 490 m erreichenden Hochfläche der Höhnscheid zur Waldeckischen Schweiz im hessischen Landkreis Waldeck-Frankenberg. Die ehemals kleinste Stadt Waldecks ist heute Ortsteil der 1971 gegründeten Sammelgemeinde Lichtenfels. Fürstenberg liegt etwa 11 km südsüdwestlich der Kreisstadt Korbach. Der Edersee ist nach Ostnordosten nur 4 km entfernt, seine Staumauer steht knapp 16 km (je Luftlinie) östlich. Westlich vorbei am Dorf fließt der Heimbach; in der Nähe von dessen Mündung in die Orke steht das Schloss Reckenberg.

Fürstenberg, die einst kleinste Stadt Waldecks und Hessens, wurde bereits 1254 erstmals als Stadt erwähnt. Reste der alten Stadtmauer sind im historischen Ortskern noch erkennbar. Viele alte Geschichten und Sagen ranken sich um das kleine Städtchen. Eine davon ist die Igelsage, nach der Fürstenberg auch den Namen “Igelstadt” erhalten hat. Ein Igel soll den Grafen Heinrich von Waldeck vor einem Sturz von einer Klippe in einen Abgrund bewahrt haben, weil sein Pferd vor dem Igel scheute. Für den Dienst, den ihm der Igel erwiesen hatte, verlieh der Graf der Ortschaft „Vorsteburg“ die Stadtrechte und einen silbernen Kelch, der beim Igelfest als Ausschank herumgereicht wird. Bis heute wird am Montag vor Pfingsten in Fürstenberg das Igelfest gefeiert.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Lichtenfels_(Hessen)

Fürstenberg Igelstadt

Fürstenberg is een dorp met historische stadsrechten op de overgang van het Höhnscheid-plateau, dat tot 490 m kan reiken, naar Waldeckische Schweiz in het Hessische district Waldeck-Frankenberg. Het voormalige kleinste stadje Waldeck maakt nu deel uit van de gemeente Lichtenfels, die werd opgericht in 1971.

Fürstenberg ligt ongeveer 11 km ten zuidwesten van de districtsstad Korbach. De Edersee ligt slechts 4 km naar het oosten-noordoosten, de dam is slechts 16 km naar het oosten (afhankelijk van de kustlijn). De Heimbach stroomt westwaarts langs het dorp; Kasteel Reckenberg ligt vlakbij de samenvloeiing met de Orke.

Fürstenberg het kleinste stadje van Waldeck en Hessen, werd voor het eerst als stad vermeld in 1254. In het historische stadscentrum zijn nog restanten van de oude stadsmuur te zien.

Veel oude verhalen en legendes lopen door het kleine stadje. Een daarvan is de egellegende, waarna Fürstenberg ook de naam “Igelstadt” kreeg. Een egel zou graaf Heinrich von Waldeck hebben gered van een val van een klif in een afgrond omdat zijn paard terugdeinsde voor de egel. Voor de dienst die de egel hem had bewezen, verleende de graaf aan de stad “Vorsteburg” stadsrechten en een zilveren beker die op het egelfeest als bar wordt rondgeleid. Het egelfestival wordt nog steeds gevierd in Fürstenberg op de maandag voor Pinksteren.

http://www.igelstadt-fuerstenberg.de/

WINTER in Lichtenfels Fürstenberg

In 2021 hadden we in de winter een temperatuur van minus 20 graden. Dan ben je verbaasd dat de auto nog steeds start.

Winter in FEWO Igelstadt

BINNENTRAP

Na de voordeur komen we in een gezamenlijke hal. Via de binnetrap naar boven met weer een voordeur naar OG.

TOERISME

Fürstenberg (Igelstad), ligt tussen het Sauerland en het Kellerwald in. Korbach en Frankenberg, flinke proviciesteden, zijn binnen 20 minuten rijden bereikbaar. Er is een speeltuin voor kinderen. Vanuit Fürstenberg zijn alle attracties rondom de Edersee snel bereikbaar.

WELKOM In Fürstenberg Igelstad

Overnachten in Fürstenberg Igelstadt

Er zijn diverse mogelijkheden om een vakantie te boeken in IGELSTADT.

fewo igelstadt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *